Γιατί είναι επικίνδυνα τα παπούτσια «μπαλαρίνες»; - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τρίτη, Μαρτίου 24, 2015

Γιατί είναι επικίνδυνα τα παπούτσια «μπαλαρίνες»;

Θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα, όπως τραυματισμούς, κάλους, παρωνυχίδες, η αποκατάσταση των οποίων σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δύσκολη

Οι μπαλαρίνες, παρότι ποτελούν μια κομψή επιλογή για τις γυναίκες που δεν επιθυμούν να φορούν ψηλοτάκουνες γόβες, θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα, όπως τραυματισμούς, κάλους, παρωνυχίδες, η αποκατάσταση των οποίων σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δύσκολη.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η νέα μόδα που λατρεύουν σχεδόν όλες οι γυναίκες, έχει προκαλέσει αύξηση των περιστατικών ανώμαλης ανάπτυξης των νυχιών εξαιτίας της πίεσης που δέχονται τα νύχια των μεγάλων κυρίως δακτύλων, λόγω της στενής φόρμα των παπουτσιών.

Όπως μας εξηγεί ο Γενικός Χειρουργός κ. Σταύρος Τσιριγωτάκης «Ανώμαλη ανάπτυξη των νυχιών μπορεί να προκύψει από στενά παπούτσια, από μυκητιάσεις και από τραυματισμούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις ελλοχεύει κίνδυνος λοίμωξης, η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να απαιτήσει τη χειρουργική αφαίρεση του τμήματος του νυχιού που εισέρχεται στο δέρμα (ονυχεκτομή) ή  ολική αφαίρεσή του, η οποία είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία για την οριστική αποκατάσταση του προβλήματος».

Όταν τελικά αυτό συμβεί, το δέρμα στη πληγείσα περιοχή σκληραίνει, αυξάνεται η πιθανότητα μόλυνσης, η οποία όταν συμβεί προκαλεί ερυθρότητα, οίδημα, πύον και πόνο.

«Το αμέσως επόμενο στάδιο είναι ανώδυνο, γεγονός που μπορεί να γίνει η αιτία να καθυστερήσει η επίσκεψη στο γιατρό, δυσκολεύοντας έτσι τη θεραπεία», τονίζει ο κ. Τσιριγωτάκης.

Εάν το νύχι αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να μολύνει τον υποκείμενο ιστό και να οδηγήσει σε σοβαρή λοίμωξή του. Μια ανοιχτή πληγή που είναι δύσκολο να επουλωθεί (έλκος ποδιού) ενδέχεται να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την πρόληψη της φθοράς και της νέκρωσης του ιστού (γάγγραινα), που είναι αποτέλεσμα της διακοπής της ροής αίματος.

Μεγαλύτερες πιθανότητες τόσο σοβαρών μολύνσεων έχουν τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, άτομα που έχουν κακή κυκλοφορία αίματος, καθώς και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, δηλαδή όσοι δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη εύκολα.

Όλα αυτά μπορεί να προκληθούν από τα πολύ σφιχτά παπούτσια -τα οποία δεν είναι απαραιτήτως οι μπαλαρίνες- ή από λανθασμένο τρόπο κοψίματος του νυχιού, δηλαδή από παράλειψη αφαίρεσης της γωνίας του, με αποτέλεσμα αυτό να μπαίνει στο δέρμα. Πιο επιρρεπή είναι τα άτομα των οποίων τα νύχια έχουν καμπύλο σχήμα με συνέπεια να είναι ευκολότερη η διείσδυση του νυχιού στο δέρμα του δακτύλου.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Nottingham μελέτησαν τις αιτίες που μεγαλώνουν τα νύχια προς τα μέσα και ανακάλυψαν ότι το πρόβλημα προκαλείται όταν οι δυνάμεις που συγκρατούν τα νύχια στη θέση τους και ο ρυθμός ανάπτυξής τους, χάσουν την ισορροπία τους. Ο Cyril Rauch, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Physical Biology ανέφερε ότι το νύχι στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να μεγαλώνει προς τα μέσα λόγω του σχήματός του, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα νύχια του ποδιού. Συμβουλεύει δε τους ανθρώπους να κόβουν τα νύχια τους στρογγυλά για να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα να μεγαλώσουν προς τα μέσα, άποψη που έρχεται σε αντίθεση με τα μέχρι σήμερα γνωστά για τον ορθό τρόπο κοπής των νυχιών.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: