Βαρύς γλυκός, αλλά με ευεργετικές ιδιότητες ο ελληνικός καφές! - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Σάββατο, Μαρτίου 07, 2015

Βαρύς γλυκός, αλλά με ευεργετικές ιδιότητες ο ελληνικός καφές!

Στην Τουρκία, τον λένε «τούρκικο» και στην Κύπρο «κυπριακό», για εμάς τους Έλληνες είναι ο ελληνικός καφές μας. Δεν νοείται μέρα να ξεκινήσει χωρίς το άρωμά του και μ’ ένα φλιτζανάκι από αυτόν για να μπορέσουμε να πούμε Καλημέρα.
Μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχουν μπει στη ζωή μας και άλλα είδη καφέ, αλλά ο ελληνικός αποτελεί θεσμό για τον Έλληνα. Εκτός από το μεθυστικό άρωμά του, και την έντονη γεύση του ο καφές μας, όπως οι επιστήμονες ανακάλυψαν, κρύβει και το μυστικό της μακροζωίας.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Vascular Medicine, ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ το πρωί ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων. Αποτέλεσμα; Να μας προσφέρει περισσότερα χρόνια ζωής! Όπως οι επιστήμονες υποστηρίζουν, ο ελληνικός καφές περιέχει πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά, και περιορισμένη περιεκτικότητα σε καφείνη, κάτι που δεν το βρίσκουμε σε καφέδες άλλων χωρών.
Οι ευεργετικές ιδιότητες του ελληνικού καφέ:
Ο ελληνικός καφές περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά, καθώς είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες.
Ενισχύει σημαντικά το αντιοξειδωτικό φράγμα του οργανισμού μας, βοηθώντας μας έτσι να προστατευθούμε πιο αποτελεσματικά ενάντια στην οξειδωτική δράση των ελευθέρων ριζών.
Σύμφωνα με μελέτη του Αμερικάνικου Επιστημονικού Περιοδικού Κλινικής Διατροφής η κατανάλωση 2-3 ροφημάτων φλιτζανιών καφέ ημερισίως μειώνουν κατά 31% τις πιθανότητες πρόκλησης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Τα άτομα που καταναλώνουν 4 - 5 φλιτζάνια καφέ ημερησίως έχουν 25% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν χολολιθίαση σε σχέση με εκείνες που καταναλώνουν λιγότερα από 2 φλιτζάνια καφέ.
Η καφεΐνη που περιέχει δρα ως διεγερτικό του εγκεφάλου με αποτέλεσμα ν’ αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης και έτσι καταπολεμά την κούραση και συμβάλλει στην καλύτερη συγκέντρωση του εγκεφάλου.
Ένα με δύο φλιτζάνια την ηµέρα βελτιώνουν την αρτηριακή λειτουργία της καρδιάς,σύµφωνα µε την Α' Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστηµίου Αθηνών.
Ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ δεν έχει καθόλου θερμίδες.

10 Μυστικά για να ψήνετε τον καλύτερο ελληνικό καφέ

  • Αγοράστε φρεσκοαλεσμένο καφέ σε μορφή πούδρας, είναι πολύ σημαντικό για τη γεύση του.
  • Αποθηκεύστε τον σε ένα βάζο κλεισμένο αεροστεγώς για να διατηρηθεί το άρωμά του και να μην μπαγιατέψει.
  • Καλό θα ήταν να αγοράζετε τέτοια ποσότητα αλεσμένου ελληνικού καφέ ώστε να καταναλωθεί μέσα σε 10 μέρες.
  • Προτιμήστε για το ψήσιμο του τα παλιά μπρούτζινα μπρίκια με το στενό άνοιγμα. Θα πετύχετε με αυτό τον τρόπο καλύτερο καϊμάκι.
  • Ένα μυστικό για σωστό ψήσιμο, είναι να προσθέσετε πρώτα τη ζάχαρη και μετά τον καφέ. Έπειτα να τον αφήσετε να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά. Πριν φουσκώσει το καϊμάκι του, βγάλτε τον από την φωτιά και βάλτε τον για λίγο πριν τον κατεβάσετε ολοκληρωτικά.
  • Αν είστε λάτρης του ελληνικού με παχύ καϊμάκι μην το αφήσετε να κοχλάσει.
  • Όταν έρθει η ώρα να τον σερβίρετε, κρατήστε ψηλά το μπρίκι και μην το ακουμπήσετε στο φλιτζάνι γιατί θα έχει ως αποτέλεσμα να μην πετύχει το καϊμάκι.
  • Αποφύγετε το μάτι της κουζίνας για το ψήσιμο του ελληνικού καφέ και προτιμήστε το γκαζάκι σε χαμηλή φωτιά.
  • Αν είστε φανατικοί του ελληνικού καφέ, αγοράστε μια χόβολη, θα τον απολαμβάνετε τόσο πολύ που δεν θα τον θέλετε πουθενά αλλού ψημένο.
  • Ο ελληνικός καφές σερβίρεται ιδανικά είτε με λουκούμι, είτε με μαστίχα υποβρύχιο ή με γλυκό του κουταλιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: