Περισσότεροι από 180.000 πτυχιούχοι έφυγαν από την Ελλάδα - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015

Περισσότεροι από 180.000 πτυχιούχοι έφυγαν από την Ελλάδα

Εγκαταλείπουν την Ελλάδα οι Έλληνες πτυχιούχοι, σύμφωνα με νέα έρευνα.Η «διαρροή εγκεφάλων», δηλαδή νέων, μορφωμένων ανθρώπων, από την Ελλάδα στο εξωτερικό, είναι σύμφωνα με δημοσίευμα στον ιστότοπο του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC «η πραγματική τραγωδία της Ελλάδας σήμερα».

Σύμφωνα με στοιχεία της Endeavor Greece, μέλος της Endeavor, ενός διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού για την επιχειρηματικότητα, περίπου 200.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ελλάδα από την αρχή της κρίσης, πριν από πέντε χρόνια. Η μεταναστευτική αυτή τάση δεν φαίνεται να έχει υποχωρήσει. Αντίθετα, νεώτερη δημοσκόπηση αναφέρει ότι και από εκείνους που έχουν μείνει στην Ελλάδα, το 46% εκφράζει επιθυμία να μεταναστεύσει.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών είναι νέοι και επιστήμονες.

Στο ρεπορτάζ του CNBC γίνεται αναφορά σε έρευνα που εκπονήθηκε από την ομάδα του συγγραφέα και καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Λόη Λαμπριανίδη, σύμφωνα με την οποία «οι μισοί από τους 160.000 έως 180.000 αποφοίτους πανεπιστημίων που έχουν φύγει από την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, είναι κάτοχοι διδακτορικού πτυχίου».

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Λαμπριανίδη, «η φυγή εγκεφάλων έχει τεράστιες συνέπειες για την Ελλάδα. Οι νέοι με υψηλή μόρφωση που εγκαταλείπουν τη χώρα δεν μπορούν να παραμείνουν στην Ελλάδα γιατί η οικονομία ακόμη βυθίζεται και δεν έμεινε κανείς που να δημιουργεί προϊόντα ή υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Είναι ένας φαύλος κύκλος».

«Τη στιγμή που η Ε.Ε. θέλει την Ελλάδα να ανορθωθεί και να αναδιαρθρώσει την οικονομία της, η δύναμη της φαιάς ουσίας που απαιτείται για τη μεταμόρφωση αυτή φεύγει από τη χώρα», αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ σε άλλο σημείο, επισημαίνεται ότι «σημαντικός παράγοντας για τη φυγή εγκεφάλων είναι ψυχολογικός», σύμφωνα με τον Αλέξη Πανταζή, πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs.

Όπως αναφέρει γνωρίζει άριστα τι σημαίνει να φεύγουν τα καλύτερα μυαλά, αφού και ο ίδιος, γέννημα-θρέμμα Κύπρου, έφυγε από τη χώρα του για να σπουδάσει και να εργαστεί στο εξωτερικό.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι, απογοητευμένοι από την κατάσταση στην Ελλάδα, φτάνουν στο σημείο να λένε στον εαυτό τους δεν χάνω άλλο χρόνο μένοντας εδώ και να στενοχωριέμαι, θα σηκωθώ να φύγω», λέει στο CNBC ο Αλέξης Πανταζής.

«Αυτή η αβεβαιότητα έχει εμποδίσει πολλούς ανθρώπους από διάφορους τομείς» δηλώνει ο Χάρης Μακρυνιώτης, διευθύνων σύμβουλο της Endeavor Greece. «Υπάρχει μια αίσθηση παράλυσης και τα πράγματα έχουν χειροτερέψει μετά τις εκλογές», όπως υποστηρίζει, αφού όλοι περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η τετράμηνη παράταση του νέου σχεδίου διάσωσης της ΕΕ και αν η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ, όπως παρατηρεί το CNBC.

Σύμφωνα με μελέτη της Endeavor Greece, μέχρι τώρα το περίπου 71% των Ελλήνων που έχουν φύγει, πήγαν σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. Οι υπόλοιποι μετανάστευσαν στην Αυστραλία, στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και στην Ασία.

Κάθε χώρα, αναφέρει το δημοσίευμα του CNBC, φαίνεται να απορροφά άτομα με συγκεκριμένες ειδικότητες. Για παράδειγμα, αναφέρει ότι οι έχοντες πτυχίο οικονομικών και επιχειρηματικών σπουδών έχουν κατευθυνθεί ως επί το πλείστον στη Βρετανία, η Γερμανία έχει απορροφήσει τους περισσότερους γιατρούς, στην Αμερική πηγαίνουν όσοι έχουν καλές σπουδές σε επιστήμες ηλεκτρονικών υπολογιστών, και οι πολιτικοί μηχανικοί-μηχανολόγοι είναι περιζήτητοι στη Μέση Ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add