ΕΥΑΘ: ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΝΕΑ!Δωρεάν νερό σε οικονομικά αδύναμους. - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 27, 2015

ΕΥΑΘ: ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΝΕΑ!Δωρεάν νερό σε οικονομικά αδύναμους.

Την παροχή δωρεάν νερού προς τους οικονομικά αδύναμους καταναλωτές αποφάσισε η ΕΥΑΘ, σύμφωνα με το alterthess.gr, μετά από πιέσεις των εργαζομένων στην επιχείρηση, του Soste το νερό και των επιτροπών κατοίκων.

Συγκεκριμένα, μετά από πιέσεις των εκπροσώπων του Σωματείου στο ΔΣ της ΕΥΑΘ και το πρόσφατο έγγραφο του Σωματείου με το οποίο ζητούσε την αναστολή διακοπής υδροδότησης, η διοίκηση της εταιρείας μόλις τη Πέμπτη, αποφάσισε αφενός την δωρεάν παροχή νερού μέχρι τα 30 κυβικά μέτρα το τετράμηνο σε οικονομικά ευπαθείς ομάδες και αφετέρου να προσδιορίζεται το πάγιο στα 10 ευρώ ανά τετράμηνο.

Το σωματείο των εργαζομένων σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την εν λόγω εξέλιξη μια «ιστορική νίκη του κινήματος για μια ΕΥΑΘ Δημόσια και με κοινωνική ευαισθησία». Όπως προσθέτει, η παραπάνω απόφαση «αποδεικνύει πόσο κοινωνικά ευαίσθητη μπορεί να γίνει μια ΔΕΚΟ υπό δημόσιο έλεγχο, αντίθετα με τους ιδιώτες που έχουν το κέρδος υπεράνω όλων». 

«Όλοι μαζί μπορούμε να οδηγήσουμε την ΕΥΑΘ σε ένα ακόμη πιο κοινωνικό και προσιτό σημείο για όλους του Θεσσαλονικείς» προσθέτει το σωματείο των εργαζομένων, το οποίο τονίζει πως δε θα μπορούσε να παραμείνει αδιάφορο σε ένα τόσο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα και να μη κάνει τα πάντα ώστε στηριχθούν οι οικονομικά αδύναμοι συμπολίτες μας.

Στο έγγραφο του προς την διοίκηση της ΕΥΑΘ, το Σωματείο των εργαζομένων, αντιλαμβανόμενο την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί συμπολίτες μας, ζήτησε από τη διοίκηση της ΕΥΑΘ να αποφασίσει την αναστολή εξαγωγής υδρομέτρων από οικονομικά αδύναμους χρήστες.
Από την έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Πούπη,
με τίτλο «Διαδρομές του νερού στη Θεσσαλονίκη», πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως επισημαίνει το Σωματείο των εργαζομένων, αν και εταιρία έχει δημιουργήσει το κοινωνικό τιμολόγιο με μεγάλη αποδοχή από τους καταναλωτές, η εμπειρία έχει δείξει πως υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε σ’ αυτό. Είναι άλλωστε γνωστές και στη διοίκηση της ΕΥΑΘ περιπτώσεις όπου με τη διαδικασία του κατεπείγοντως, οι εργαζόμενοι αναζήτησαν λύσεις να συνεχιστεί η υδροδότηση σε οικογένειες στις οποίες είχε γίνει διακοπή.

Μάλιστα, το Σωματείο των εργαζομένων χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κλειδιά για τους διακόπτες των υδρόμετρων στα συνεργεία της ΕΥΑΘ παρά μόνο στον εργολάβο. «Κάποιοι έχουν παραδώσει τα κλειδιά της ΕΥΑΘ στους εργολάβους κυριολεκτικά και μεταφορικά». Το συγκεκριμένο θέμα, έχει τεθεί και από τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΥΑΘ.

Προς επίρρωση του αιτήματός του προς την ΕΥΑΘ για αναστολή των διακοπών υδροδότησης το Σωματείο των εργαζομένων αναφέρει την πρόσφατη αντίστοιχη απόφαση της ΕΥΔΑΠ: «Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, ανθρώπινο δικαίωμα σύμφωνα με το ψήφισμα 64/292 του ΟΗΕ, κανείς δεν μπορεί να παίξει με την υγεία των συμπολιτών μας» υπογραμμίζουν στο έγγραφο οι εργαζόμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: