Μεγάλη η αγωνία των μαθητών για την εισαγωγή σε Στρατιωτικές Σχολές και Αστυνομία - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Πέμπτη, Ιανουαρίου 08, 2015

Μεγάλη η αγωνία των μαθητών για την εισαγωγή σε Στρατιωτικές Σχολές και Αστυνομία

Όλα ήταν κανονισμένα σε σχέση με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις το μόνο που απέμενε ήταν αποσύνδεση της εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές! 
Μεγάλη είναι η αγωνία των μαθητών της Β΄ Λυκείου για το «τι μέλλει γενέσθαι»...με τις στρατιωτικές σχολές και τις σχολές της Αστυνομίας. Η ανακοίνωση του Ανδρέα Λοβέρδου,μία ημέρα πριν από την προκήρυξη εκλογών, ότι... η εισαγωγή υποψηφίων στις στρατιωτικές σχολές θα γίνεται με ξεχωριστές εξετάσεις ώστε να εξασφαλιστεί η στοχοθεσία των μελλοντικών στρατιωτικών προκάλεσε έκπληξη.

Από τη δήλωση αυτή προκύπτουν κάποια εύλογα ερωτήματα:

• Έχει παρατηρηθεί έλλειψη αφοσίωσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να χρειάζεται να την αποδεικνύουν από την εισαγωγή τους, ακόμα, στις στρατιωτικές σχολές;
• Πως συνάδει αυτή η απαίτηση στοχοπροσήλωσης με την σύσσωμη προσπάθεια του συνταγματικού τόξου να ξεριζώσει τις εθνικιστικές και στρατολαγνικές αντιλήψεις που προσπαθούν να ενσταλάξουν σε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας και κυρίως της νεολαίας η Χρυσή Αυγή και άλλες εθνικιστικές πολιτικές δυνάμεις;
• Οι υποψήφιοι για τις στρατιωτικές σχολές, μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, περνούν, έτσι κι αλλιώς, από ειδικές δοκιμασίες και χρειάζονται για την εισαγωγή τους πολύ υψηλή βαθμολογία. Ποια μεγαλύτερη απόδειξη στοχοπροσήλωσης επιβάλει η «κρισιμότητα» των Ενόπλων Δυνάμεων;
• Μήπως η ρύθμιση αυτή θα δώσει λύση στο πλαφόν που έχει επιβάλει η τρόικα στον αριθμό των αποφοίτων στρατιωτικών σχολών με αποτέλεσμα οι επιτυχόντες κάθε χρονιάς να εισάγονται μετά από δύο χρόνια;
• Τι επιλογές σπουδών θα έχουν οι αποτυχόντες;

Στη παραπάνω δήλωση δεν έγινε αναφορά στις σχολές της Αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σχετική απόφαση που να θέτει τις σχολές της Αστυνομίας εκτός των πανελλαδικών.

Όσον αφορά τις στρατιωτικές σχολές κύκλοι του ΓΕΕΘΑ ανέφεραν ότι επιθυμία τους είναι οι στρατιωτικές σχολές να παραμείνουν στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός των υποψηφίων που δηλώνουν τις στρατιωτικές σχολές και έτσι υπάρχει η δυνατότητα να επιλέγεται ένα μέρος της αφρόκρεμας των υποψηφίων με υψηλές βαθμολογικές επιδόσεις. 

Παράλληλα δήλωσαν ότι δεν υπάρχει κάτι από μέρους τους που να διαφοροποιηθεί την εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές.

Να σημειώσουμε βέβαια ότι τον τελευταίο λόγο σε ενδεχόμενες αλλαγές στις στρατιωτικές σχολές τον έχει το Υπουργείο Παιδείας καθώς και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μαθητές και γονείς περιμένουν με αγωνία τις αποφάσεις καθώς οι στρατιωτικές σχολές συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον χιλιάδων υποψηφίων.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τάσος Κουράκης, Συντονιστής της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Βαρεμένος, Συντονιστής της Επιτροπής Ελέγχου Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ και ο Θεόδωρος Δρίτσας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σε κοινή ανακοίνωσή τους ζήτησαν από τον υπουργό Παιδείας να ανακαλέσει την απόφασή του.

Μια τέτοια αναχρονιστική ρύθμιση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική κοινωνία, καθώς ανακαλεί στη μνήμη μας τις πιο σκοτεινές εποχές της ιστορίας και ταυτόχρονα εγείρει σοβαρότατα προβλήματα δημοκρατίας, διαφάνειας και αξιοκρατίας. Επιπλέον, υποσκάπτει σοβαρά το –απαιτούμενο- υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο, το οποίο θα πρέπει να έχουν οι Αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού.

Το συγκεκριμένο θέμα πάντως δεν περιορίζεται σε διάσταση προσεγγίσεων για την δημοκρατική συγκρότηση των Ενόπλων δυνάμεων. Είναι γνωστή η εμμονή συγκεκριμένου μεγαλοεπιχειρηματία και συνιδιοκτήτη τηλεοπτικού σταθμού με το θέμα και οι πιέσεις που ασκεί εδώ και χρόνια για να αποτελέσουν οι στρατιωτικές σχολές ξεχωριστό Πεδίο στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Οι προηγούμενες δύο ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας είχαν φθάσει στο παραπέντε και ο σχεδιασμός για διαχωρισμό των στρατιωτικών σχολών αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή τουλάχιστον δύο φορές.

Θα βρουν οι υψηλές αυτές πιέσεις πιο ευήκοα ώτα στις σημερινές ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας και Άμυνας;

(news.gr – ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ - 360pedia.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add