Μικρά αριστουργήματα με… αβγά! - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 15, 2014

Μικρά αριστουργήματα με… αβγά!

 «Όταν μια απλή ενέργεια γίνεται με τόση ακρίβεια και λεπτομέρεια δεν μπορεί παρά να ονομάζεται τέχνη», είπε ένας ειδικός έργων τέχνης βλέποντας για πρώτη φορά την εντυπωσιακή δουλειά του Σλοβένου καλλιτέχνη Franc Grom.

Γιατί είναι, βέβαια, πολύ εύκολο να ανοίξει κάποιος μια τρύπα στο τσόφλι ενός αβγού, αλλά πολύ λίγοι άνθρωποι (για να μην πω μόνο ένας!) μπορούν να το κάνουν με τον τρόπο που το κάνει ο Franc.

Γεννημένος σε μια μικρή πόλη της Σλοβενίας, τη Vrhinka, έδειξε από μικρός τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες, κάνοντας κάποιες απόπειρες με τη γλυπτική και τη ζωγραφική. Πολύ σύντομα, όμως, ανακάλυψε τα… αβγά!

Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό τρυπάνι ακριβείας ανοίγει… ελεγχόμενα μικρές οπές στην επιφάνεια των αβγών, σχηματίζοντας παραδοσιακά σλοβενικά σχέδια στο τσόφλι. Πάνω από 2.500 ή 3.000 τρύπες μετράει τις περισσότερες φορές στα «αριστουργήματά» του, ενώ μήνες ολόκληροι περνούν μέχρι να τα ολοκληρώσει.

«Χρησιμοποιώ κυρίως βοτανικά μοτίβα και στη συνέχεια τα φωτίζω. Εννοείται ότι το πιο δύσκολο σημείο της δουλειάς μου είναι το… άδειασμα των αβγών. Αυτό το κάνω με τον παραδοσιακό τρόπο: Ρουφώντας το περιεχόμενο από μια μικρή τρύπα…», λέει ο Franc περιγράφοντας την τέχνη του.

«Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο, ενώ πολλοί άνθρωποι ξεκίνησαν να τα συλλέγουν άμα τη εμφανίσει τους. Ακόμη και ο Μπιλ Κλίντον ενδιαφέρθηκε γι’ αυτά. Έτσι ο Franc έγινε διάσημος για τα απίστευτα αυτά αριστουργήματα που παρουσιάζει και εμείς πολύ περήφανοι γι’ αυτόν», λέει ο δήμαρχος της πόλης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add