Προσωρινά εκτός ευρώ η Ελλάδα -Tι αναφέρουν Bloomberg και Wall Street Journal - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Σάββατο, Νοεμβρίου 29, 2014

Προσωρινά εκτός ευρώ η Ελλάδα -Tι αναφέρουν Bloomberg και Wall Street Journal

Την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με δέλεαρ ενδεχόμενο «κούρεμα» του χρέους προτείνει ο Χάνς Βέρνερ Ζιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, εκτιμώντας πως «κάτι τέτοιο θα ήταν ο ευκολότερος τρόπος για την Ελλάδα προκειμένου να βγει από αυτό το χάος». Θεωρεί δε πως είναι παράλογο να κατηγορείται η Γερμανία, επειδή δεν προτίθεται να δώσει απεριόριστες εγγυήσεις και να αποδεχτεί απεριόριστη συσσώρευση πρόσθετου χρέους.

Bloomberg : Σημείο τριβής το κενό στα δημοσιονομικά
«Οι Έλληνες πάντα θα έχουν το Παρίσι, καθώς η έξοδος από το Μνημόνιο είναι πλέον αόριστη», υποστηρίζει το Bloomberg, εκτιμώντας πως και οι δύο πλευρές αποχώρησαν δίχως να έχουν να επιδείξουν κάτι σημαντικό. Μπορεί η Ελλάδα να θέλει έξοδο από το Μνημόνιο, αλλά καταληκτική ημερομηνία για συμφωνία είναι η 8η Δεκεμβρίου και όχι κάποια άλλη, σημειώνουν. «Δεν θα δεχθούμε επέκταση Μνημονίου για άλλους έξι μήνες, αλλά μόνο τεχνική, μηνιαία, επέκταση μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση», επισήμανε ελληνική πηγή. Σημείο τριβής είναι τα 2,5 δισ. του δημοσιονομικού κενού, που δεν επιλύθηκε στο Παρίσι. Η πικρία της Αθήνας είναι έκδηλη, με ανώτατο αξιωματούχο να δηλώνει πως η χώρα πέτυχε τους στόχους της τα προηγούμενα χρόνια και η κυβέρνηση νιώθει πως τιμωρείται για την επιτυχία. Όταν μάλιστα Ιταλία και Γαλλία αδιαφορούν να συμφωνήσουν για τους προϋπολογισμούς τους, η τρόικα κάνει εξαίρεση στην Ελλάδα, αναφέρει.

Wall Street Journal: Τρία σενάρια

Οι πιστωτές «βλέπουν» έως και εξάμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, υποστηρίζει η Wall Street Journal, επικαλούμενη δύο αξιωματούχους της Ευρωζώνης χθες. Σύμφωνα με έναν εξ αυτών η τρόικα κλίνει πως εξάμηνη παράταση, άποψη που στηρίζουν ΔΝΤ και Γερμανία. Αυτό απαιτεί υποβολή επίσημου ελληνικού αιτήματος έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος να εγκριθεί το αίτημα από ορισμένα Κοινοβούλια πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Η ίδια προθεσμία ισχύει και στην περίπτωση αίτησης, που τώρα φαίνεται απίθανη, για προληπτική πιστωτική γραμμή, εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Εάν δεν ολοκληρωθεί, μια άλλη επιλογή είναι η «τεχνική» παράταση του προγράμματός για έναν μήνα και να ληφθεί τον Φεβρουάριο προληπτική πιστωτική γραμμή.
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: