Αμφίπολη: Βρέθηκε σπασμένη δίφυλλη μαρμάρινη πόρτα στον τρίτο θάλάμο - Σκάλα οδηγεί σε βάθος δύο μέτρων! - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Πέμπτη, Οκτωβρίου 02, 2014

Αμφίπολη: Βρέθηκε σπασμένη δίφυλλη μαρμάρινη πόρτα στον τρίτο θάλάμο - Σκάλα οδηγεί σε βάθος δύο μέτρων!


ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ

Μία σπασμένη δίφυλλη μαρμάρινη πόρτα βρέθηκε στο θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου που οδηγεί στον τρίτο θάλαμο.
Αυτό ανακοίνωσαν πριν από λίγο η επικεφαλής της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης, κυρία Αικατερίνη Περιστέρη μαζί με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη παρουσία της κυρίας Αννας Παναγιωταρέα.

Όπως αναφέρθηκε, βρέθηκαν σπασμένα κομμάτια της μαρμάρινης πόρτας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες στηριζόταν σε στροφείς (μεντεσέδες). Τόνισαν δε πως αυτό ενισχύει τη θέση ότι πρόκειται για μακεδονικό τάφο.

Η δίφυλλη μαρμάρινη πόρτα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, είναι πάχους 14 εκατοστών από μάρμαρο Θάσου και φέρει διακοσμητικά στοιχεία, εφηλίδες (κεφαλές καρφιών).

Η εκτίμηση της ανασκαφικής - διεπιστημονικής ομάδας είναι πως μετά το θύρωμα μέσα στον τρίτο θάλαμο υπάρχει κλίμακα (σκάλα) που κατεβαίνει σε βάθος ίσως και 2 μέτρων.
Οσο πάντως η αρχαιολογική σκαπάνη δεν μπορεί να δώσει καίριες απαντήσεις για το τι είναι τελικά το μνημείο στο Λόφο Καστά, τόσο φουντώνουν τα σενάρια.
Ηδη κάποιοι επιστήμονες έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται αν πρόκειται για τάφο ή αν είναι κάποιο είδος ιερού στο οποίο πήγαιναν οι πιστοί για να προσκηνύσουν. Αναφέρονται χαρακτηριστικά σε ιερό προς τιμήν του Διονύσου ο οποίος έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης την περίοδο της Μακεδονικής δυναστείας.
Τη δική του άποψη για το τι είναι τελικά το εκπληκτικό αλλά και τόσο μυστηριώδες μνημείο στην αρχαία Αμφίπολη, δίνει ο ακαδημαϊκός, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μ. Τιβέριος.
Ο κ. Τιβέριος, μιλώντας στο TheTOC.gr θεωρεί με σιγουριά ότι πρόκειται για τάφο, αλλά μοναδικό δημιούργημα, ένα πρωτόγνωρης μορφής ταφικό - ηρωικό κτίσμα, το οποίο μπορεί να ενταχθεί στους μακεδονικούς τάφους
«Ανήκω σε αυτούς οι οποίοι πιστεύουν ότι πρόκειται για ταφικό κτίσμα. Και να σας πω, γιατί. Δεν είναι ακριβώς βάθρα αυτά στα οποία στέκουν οι Καρυάτιδες, αλλά το κάτω μέρος τοίχων στα οποία «πατάνε». Βεβαίως, η διευκρίνιση είναι για τους ειδικούς -τα ανακοινωθέντα δεν είναι ακριβή στην ορολογία, όμως αυτό είναι επουσιώδες…»
Όπως αναφέρει: «Μία συνάδελφος αρχαιολόγος είπε ότι, το κτίσμα δεν έχει πόρτες. Λησμόνησε ότι, είχε τοίχους. Εννοώ, τους τοίχους που από την αρχή ονομάσαμε «διαφραγματικούς. Δεν πρόκειται για ιερό, στο οποίο είχαν πρόσβαση οι πιστοί, προσέρχονταν για να αφήσουν το ανάθημα τους (το αφιέρωμα, την προσφορά στους θεούς). Ούτε αναθήματα υπάρχουν, ούτε μορφή ιερού έχει.
Είναι ένα πρωτόγνωρης μορφής ταφικό - ηρωικό κτίσμα, το οποίο μπορεί να ενταχθεί στους μακεδονικούς τάφους.
Είναι ταφικό μνημείο, γι αυτό καλύφθηκε από επάνω με χώμα και με έναν μεγάλο λόφο -κατά ένα μέρος ο λόφος είναι τεχνητός, βέβαια, υπήρχε ήδη ένας λόφος εκεί, ένα νεκροταφείο και στη συνέχεια, καλύφθηκε ολόκληρο και τοποθετήθηκε επάνω το Λιοντάρι.
Αναφερόμενος στις Καρυάτιδες που έχουν βρεθεί επισημαίνει:
«Καρυάτιδες υπάρχουν σε εσωτερικό νεκρικού θαλάμου, έχουν βρεθεί -άλλης αντίληψης, βέβαια- στον θρακικό τάφο στο Σβέσταρι Βουλγαρίας. Επομένως, ούτε η ύπαρξη των Σφιγγών, ούτε η ύπαρξη των Καρυατίδων σημαίνουν κάτι, ως προς το είδος, τη χρήση του κτίσματος».
«Στην ανασκαφή του αναλημματικού τοίχου (των περίπου 500 μέτρων, που συγκρατεί τα χώματα του τύμβου) αποκλείεται να μην έχουν βρεθεί όστρακα κατά την ανασκαφή και επομένως, να έχουν δώσει μία χρονολόγηση. Όταν γίνουν οι ανακοινώσεις θα μάθουμε».
Οσο για το ποιος είναι θαμμένος στο μνημείο επιμένει: «Ο,τι έχω πει και συνεχίζω να λέω είναι υποθέσεις, σενάρια. Έχω πει Νέαρχος, έχω πει Ρωξάνη και Αλέξανδρος Δ. Σε κάθε περίπτωση είναι κάποιο (ένα) ή κάποια (περισσότερα του ενός) πολύ σημαντικά πρόσωπα».
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add