Οι «γύπες» που γονάτισαν την Ελλάδα, τρώνε τώρα την Αργεντινή - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Παρασκευή, Αυγούστου 01, 2014

Οι «γύπες» που γονάτισαν την Ελλάδα, τρώνε τώρα την Αργεντινή

Ο Πολ Σίνγκερ είναι ένας δισεκατομμυριούχος που χρηματοδοτεί τους Ρεπουμπλικανούς, είχε στηρίξει χωρίς όρια τον Μιτ Ρόμνεϊ και όπως γράφει ο δημοσιογράφος Γκρεγκ Πάλαστ, είναι ένας από τους «γύπες» που αφού κερδοσκόπησαν πάνω στο πτώμα της Ελλάδας τώρα πετούν για άλλη μια φορά προς αυτό της Αργεντινής.

Ο Σίνγκερ σύμφωνα με τον δημοσιογράφο είχε «διασώσει» από την χρεοκοπία την εταιρία Owens Corning στο Κονγκό η οποία παρήγαγε ασβέστη. Ο «γύπας» έβγαλε εκατομμύρια από την «διάσωση» ενώ δεκάδες εργαζόμενοι πάσχουν από ασβέστωση – μια ασθένεια που πλήττει τον πνεύμονα. Η εταιρία αναγκάστηκε να πληρώσει χιλιάδες δολάρια σε αποζημιώσεις όμως ο Σίνγκερ ασκώντας πιέσεις στην πολιτική ηγεσία μείωσε τις αποζημιώσεις σε ψίχουλα.

Μετά ο Πολ Σίνγκερ πήγε στο Περού. Με μια αμφιλεγόμενη δημοσιονομική κίνηση πήρε τον έλεγχο ολόκληρου του οικονομικού συστήματος της χώρας. Όταν ο Πρόεδρος του Περού, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, αποφάσισε να φύγει από την χώρα πριν τον συλλάβουν για σειρά δολοφονιών, ο Σίνγκερ του έδωσε διέξοδο ενώ εκείνος διέταξε το Υπουργείο Οικονομικών να δώσει στον Αμερικανό 58 εκατομμύρια δολάρια.

Το τελευταίο χτύπημα του Σίνγκερ ήταν προς την Ελλάδα. Κατά το κούρεμα των ομολόγων το 2012 δυο «τραπεζίτες» δεν δέχθηκαν την συμφωνία: ο Κεν Ντάρτ και ο Πολ Σινγκερ. Οι δυο απαίτησαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ελληνική κυβέρνηση να αποπληρωθούν στο σύνολο των ομολόγων τους αλλιώς θα τίναζαν την συμφωνία στον αέρα και μαζί της την ελληνική και κατ’ επέκταση την ευρωπαϊκή οικονομία. Και πληρώθηκαν μέχρι το τελευταίο δολάριο.

Όμως επίσης το 2012 η αμερικανική κυβέρνηση απαγόρευσε δικαστικά στον «γύπα» να χτυπήσει την Αργεντινή. Ο Σίνγκερ διεκδικούσε χρήματα δανείου που είχε δοθεί στην Αργεντινή επί προεδρίας Ρήγκαν και αργότερα διακανονίστηκε. Όμως εκείνος ήθελε να αποπληρωθεί στο δεκαπλάσιο από ότι πληρώθηκε ύστερα από τον διακανονισμό. Η αμερικανική κυβέρνηση θεώρησε ότι οι κινήσεις του Σίνγκερ βάζουν σε κίνδυνο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Οι Ρεπουμπλικάνοι προσπάθησαν να ξεκινήσουν διαδικασίες στο Κογκρέσο για αυτή την κίνηση του Ομπάμα, όμως δεν είχαν την Wall Street και τις ελβετικές τράπεζες (που είχαν συμμετάσχει στον διακανονισμό του Ρήγκαν) με το μέρος τους.

Τον ίδιο χρόνο, ο Σίνγκερ παρακολούθησε το αργεντίνικο πλοίο Libertad. Μόλις αυτό έφτασε στην Γκάνα, έπεισε έναν δικαστή να δεσμεύσει το πλοίο και να μην του επιτρέψει να αποπλεύσει μέχρι να πληρωθεί τα χρήματά του. Η Αργεντινή κέρδισε την διαμάχη στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας και το πλοίο επεστράφη.

Τα funds που οδήγησαν τώρα την Αργεντινή ξανά σε χρεοκοπία ζητώντας 1,5 δις δολάρια έχουν επικεφαλής την NML Capital – θυγατρική της Elliot Managment Corp. του Πολ Σίνγκερ. Τα κερδοσκοπικά ταμεία αποτελούν το 7% των πιστωτών της Αργεντινής που δεν δέχθηκαν να κουρευτούν τα ομόλογά τους. 

«Η Elliott Management Corp. το hedge fund του Πολ Σινγκερ με 25 δις δολάρια υπό διαχείριση και περίπου 300 υπαλλήλους, κατάφερε να στριμώξει την Αργεντινή σε μια θέση όπου θα πρέπει τώρα να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας ταπεινωτικής παράδοσης», σχολίαζαν σήμερα οι New York Times.

Προσφυγή στη Χάγη εξετάζει το Μπουένος Άιρες

H Αργεντινή κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την νέα κατάσταση, αποκαλώντας τον Αμερικανό διαμεσολαβητή «ανίκανο». Ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Αργεντινής, Χόρχε Καπιτάνις, δήλωσε ότι το Μπουένος Άιρες εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια στη Χάγη για την υπόθεση.

Αντιδράσεις για την εκβιαστική χρεοκοπία

Η χρεοκοπία της Αργεντινής και ο τρόπος με τον οποίο έγινε έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε προοδευτικά κόμματα και οικονομικούς και άλλους φορείς καθώς χαρακτηρίζεται εκβιαστική. Εκατό οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΜΚΟ, όπως το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για το Χρέος και την Ανάπτυξη, προειδοποιούν, με ανοιχτή επιστολή, που δημοσιεύει η Wall Street Journal, ότι η υπόθεση της Αργεντινής «δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή ως μία μεμονωμένη περίπτωση, αλλά μάλλον ως η έκφραση ενός παγκόσμιου προβλήματος, που επηρεάζει την αποτελεσματική εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Η σύγκρουση μεταξύ της Αργεντινής, των ληστρικών funds και του δικαστικού κλάδου των Ηνωμένων Πολιτειών, εκθέτει ένα παγκόσμιο πρόβλημα που επηρεάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα» σημειώνουν οι οργανώσεις τονίζοντας ότι απαιτείται μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Μεταξύ άλλων ζητούν: «Να διασφαλιστεί ότι όλα τα Κράτη - ιδιαιτέρως οι ΗΠΑ - όπου έχουν κατατεθεί παρόμοιες απαιτήσεις, να θεσπίσουν νόμους που να περιορίζουν τις ληστρικές δραστηριότητες των πιστωτών. Να διασφαλιστεί, επίσης, ότι τα Κράτη – οφειλέτες εφαρμόζουν δικονομικές εγγυήσεις που περιορίζουν την ικανότητα των ξένων δικαιοδοσιών να επηρεάζουν την πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Να δημιουργηθεί ένας διεθνής μηχανισμός, που θα είναι ουδέτερος και ανεξάρτητος, με στόχο να επιλύει διαφορές που αφορούν την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους και ο οποίος θα βασίζεται στην υποχρέωση των Κρατών να σέβονται, να υπερασπίζονται και να ενισχύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόσο στην επικράτειά τους, όσο και εκτός της επικρατείας τους. Ένας τέτοιος μηχανισμός θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένος και να δεσμεύει όλους τους πιστωτές».

Οι πρώτες αντιδράσεις στην Αργεντινή ήρθαν ήδη από την ώρα που μαθεύτηκε ότι η συμφωνία της κυβέρνησης της χώρας με τα Hedge Funds οδηγείται σε ναυάγιο. Διαδηλωτές από πλήθος εργαζόμενων βρέθηκαν στους δρόμους για να εκδηλώσουν την υποστήριξή τους στην πρόεδρο Κίρχνερ και τις επιλογές της. 

Το διαβασαμε εδω: http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add