Δέκα κλασικά παιδικά βιβλία που έγιναν ταινίες - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τρίτη, Αυγούστου 12, 2014

Δέκα κλασικά παιδικά βιβλία που έγιναν ταινίες

The Wizard of Oz
Five on a Treasure Island
Journey to the Center of the Earth
Swiss Family Robinson
Mary Poppins
The Railway Children
Willy Wonka & the Chocolate Factory
Alice
A Little Princess
Howl’s Moving Castle
… σε περίπτωση που δεν ξέρετε πώς να απασχολήσετε τα παιδιά σας μέχρι να πάτε διακοπές!

Αν το κλείσιμο των σχολείων σας έχει ρίξει σε βαθειά μελαγχολία και δεν ξέρετε πώς να απασχολήσετε τα παιδιά σας μέχρι να επιβιβαστείτε στο καράβι που θα σας μεταφέρει στον τόπο των διακοπών σας, ιδού δέκα κινηματογραφικές ταινίες –κυκλοφορούν και σε DVD- εμπνευσμένες βιβλία που θα σας επιτρέψουν να ξεχάσετε τον πόνο σας.

1. «The Wizard of Oz» («Ο μάγος του Οζ»), 1939. Η ιστορία της Ντόροθι, της πιτσιρίκας που ζει με τον θείο της σε μια απομονωμένη φάρμα στο Κάνσας και μια μέρα ένας κυκλώνας τη σηκώνει και τη μεταφέρει στον θαυμαστό κόσμο του Οζ, έχει εμπνεύσει αναρίθμητες θεατρικές και κινηματογραφικές αναφορές από το 1900 έως σήμερα. Όμως, το μιούζικαλ του Βίκτορ Φλέμινγκ με πρωταγωνίστρια τη Τζούντι Γκάρλαντ παραμένει αξεπέραστο.

2. «Five on a Treasure Island», 1957. Οι «διάσημοι πέντε» και οι περιπέτειές τους, όπως τις οραματίστηκε η διάσημη παιδαγωγός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ένιντ Μπλάιτον, ενέπνευσαν τη δεκαετία του ’60 μια σειρά από ταινίες οι οποίες προβάλλονταν τα κυριακάτικα πρωινά στους εγγλέζικους κινηματογράφους για την ψυχαγωγία των μικρών.

3. «Journey to the Center of the Earth» («Ταξίδι στο κέντρο της γης»), 1959. Η νουβέλα του Ιουλίου Βερν δεν εμπίπτει στην κατηγορία της παιδικής λογοτεχνίας. Ωστόσο, ο φανταστικός και περιπετειώδης χαρακτήρας της την κατέστησε ιδιαίτερα δημοφιλή στα παιδιά που ακόμα και σήμερα κρέμονται από τα χείλη του καθηγητή Λίντενμπροκ, καθώς αυτός και η παρέα του επιχειρούν να φτάσουν στο κέντρο της γης. Η περιπετειώδης νουβέλα έχει μεταφερθεί επανειλημμένα στον κινηματογράφο, όμως η μεταφορά του Χένρι Λέβιν με τον Τζέιμς Μέισον στον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι ακόμα η καλύτερη με διαφορά.

4. «Swiss Family Robinson» («Οικογένεια Ρόμπινσον»), 1960. Μια ακόμα μεταφορά του έργου του Ντάνιελ Ντεφόε «Ροβινσώνας Κρούσος», από τη Disney αυτή τη φορά. Οι συντελεστές της ταινίας έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην πλοκή στον μύθο –ο μοναχικός ήρωας έχει αντικατασταθεί από μια οικογένεια- όμως η έμφαση στα στοιχεία εκείνα της δράσης που εξιτάρουν τη φαντασία των παιδιών καθιστούν τη συγκεκριμένη ταινία ιδανική για τα ανήλικα μέλη της οικογένειας.

5. «Mary Poppins», 1964. Μπορεί η Πάμελα Τράβερς, συγγραφέας των βιβλίων της Μαίρη Πόπινς, να έκρινε την κινηματογραφική μεταφορά του έργου της γλυκανάλατη, όμως τα εκατομμύρια των θεατών της ταινίας δεν θα συμφωνήσουν μαζί της. Στον ρόλο της γκουβερνάντας με τις μαγικές ιδιότητες, η Τζούλι Άντριους.

6. «The Railway Children», («Τα παιδιά που έβλεπαν τα τρένα να περνούν») 1970. Το κλασικό μυθιστόρημα της Ίντιθ Νέσμπιτ με ήρωες τρία παιδιά που εγκαθίστανται στην αγγλική επαρχία, δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές, μετά από τη φυλάκιση του πατέρα τους, έχει όλα τα συστατικά που συγκινούν τις παιδικές καρδιές: Χιούμορ, δράμα, περιπέτεια, δικαίωση. Η κινηματογραφική μεταφορά του το 1970 από τον Λάιονελ Τζέφρις αξίζει με το παραπάνω τον χρόνο και το χρήμα που θα διαθέσετε για την απόκτησή της.

συνεχεια του αρθρου εδω: http://tospirto.net/cinema/news/18589

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add