Πώς να βράζεις σωστά τα χόρτα - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τρίτη, Ιουλίου 29, 2014

Πώς να βράζεις σωστά τα χόρτα

Τα χόρτα ανήκουν στο βαρύ πυροβολικό της μεσογειακής διατροφής. Τα χρειαζόμαστε για τις φυτικές τους ίνες, που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία των εντέρων και τον καθαρισμό τους από τις τοξίνες. Είναι θρεπτικά και μας προσφέρουν στο… πιάτο μεταλλικά στοιχεία (σίδηρο, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο) και βιταμίνες (B, C και προβιταμίνη A), ενώ κάποια ανήκουν στα φαρμακευτικά βότανα. Ίσως μάλιστα σε καμία άλλη χώρα στον κόσμο να μην φυτρώνουν σε τέτοια ποικιλία όπως στην Ελλάδα (πιθανόν λόγω κλίματος). Ξέρουμε όμως πώς πρέπει να τα βράζουμε, ώστε να μη χάνουν μεγάλη ποσότητα από τα θρεπτικά συστατικά τους;

Ο σωστός τρόπος:
Αφού τα καθαρίσεις καλά με άφθονο κρύο νερό και λίγο ξίδι, τα ρίχνεις σε ανοξείδωτη κατσαρόλα με νερό που ήδη βράζει σε υψηλή θερμοκρασία, ώστε να απαλλαχτούν από τυχόν επιβλαβείς μικροοργανισμούς.
Σκεπάζεις την κατσαρόλα με το καπάκι της και τα αφήνεις να βράσουν τη λιγότερη δυνατή ώρα και με το λιγότερο δυνατό νερό, προκειμένου να διατηρήσουν τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά τους. Ειδικά αν είναι πολύ τρυφερά, προσέχεις να μη βράσουν υπερβολικά και γίνουν γλοιώδη.
Με πολύ νερό μπορείς να βράσεις μόνο τα πικρά χόρτα, αν θέλεις να ξεπικρίσουν, και τα τρυφερά (π.χ. βλίτα, βρούβες) για να διατηρήσουν το ζωηρό χρώμα τους. Αλλά να ξέρεις ότι και στις δύο περιπτώσεις θα υπάρχουν μεγαλύτερες απώλειες θρεπτικών στοιχείων.
Η χύτρα ταχύτητας επίσης ενδείκνυται για τα χόρτα.
Όταν τα χόρτα είναι έτοιμα, καλύτερα να τα στραγγίσεις και να τα φυλάξεις σκεπασμένα σε ένα βαθύ πιάτο. Μην τα αφήνεις μέσα στο νερό, γιατί θα ξεπλυθούν από όλα τα ωφέλιμα συστατικά τους.
bimag

Δεν υπάρχουν σχόλια: