ΥΠΟΙΚ:Πρωτογενές πλεόνασμα 711 αντί στόχου 208 εκ ευρώ στο πεντάμηνο - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τρίτη, Ιουνίου 17, 2014

ΥΠΟΙΚ:Πρωτογενές πλεόνασμα 711 αντί στόχου 208 εκ ευρώ στο πεντάμηνο


Στα 711 εκατ. ευρώ ή στο 0,4% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο πεντάμηνο του 2014, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 970 εκατ. ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπως ανακοίνωσε o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας, υπογραμμίζοντας πως προκύπτει υπέρβαση έναντι του υψηλότερου, επικαιροποιημένου, στόχου, περίπου κατά 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο πεντάμηνο στα 2 δισ. ευρώ ή στο 1,1% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 3,8 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Δηλαδή, προκύπτει υπέρβαση έναντι του καλύτερου, επικαιροποιημένου, στόχου, περίπου κατά 570 εκατ. ευρώ.

«Η ικανοποιητική εκτέλεση του Προϋπολογισμού συνεχίζεται. Οι δημοσιονομικοί στόχοι, για τρίτη χρονιά, επιτυγχάνονται. Η επίτευξη αυτών των στόχων δείχνει ότι τα δημόσια οικονομικά σταθεροποιούνται σε καλό επίπεδο. Δημιουργείται έτσι η αναγκαία βάση για ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας και προώθηση της απασχόλησης, για διανομή ‘κοινωνικού μερίσματος’, για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και για σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.Ικανοποίηση εξέφρασε ακόμη η κυβέρνηση αναφορικά με την εφαρμογή του μέτρου του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, από το 2013 αφού όπως είπε ‘απέφερε πολλά έσοδα’.

Εντός των στόχων τα έσοδα
Όσον αφορά στα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού, αυτά διαμορφώνονται υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα, στο επίπεδο των επικαιροποιημένων στόχων.Αναλυτικά, τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 19,6 δισ. ευρώ, 440 εκατ. ευρώ υψηλότερα από πέρυσι και οριακά υψηλότερα από τους στόχους, ενώ τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 17,3 δισ. ευρώ, 140 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από πέρυσι, λόγω των υψηλότερων - φέτος - επιστροφών φόρων, και 60 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τους στόχους.

Επίσης, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 56% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

ΕΚΤ: Η Ελλάδα υπερκάλυψε τους στόχους του 2013
Στο μηνιαίο δελτίο της για τον μήνα Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναφέρει πως η Ελλάδα υπερκάλυψε τους δημοσιονομικούς στόχους του 2013 και εκτιμά πως η κυβέρνηση είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου του 1,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014.

Η ΕΚΤ κρούει πάντως τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τα δημοσιονομικά κενά που μπορεί να προκύψουν τα επόμενα χρόνια, αποδίδοντας μάλιστα σε αυτήν την πιθανότητα τους «αισιόδοξους» στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος (3% για το 2015 και 4,5% για το 2016).