Κώστας Παπαζάχος: Διπλός ο σεισμός των 6,5 Ρίχτερ - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Κυριακή, Μαΐου 25, 2014

Κώστας Παπαζάχος: Διπλός ο σεισμός των 6,5 Ρίχτερ



Έτσι εξηγείται κατά τον καθηγητή Γεωφυσικής του ΑΠΘ η απόκλιση στις εκτιμήσεις του μεγέθους του ανάμεσα στα ελληνικά και τα διεθνή σεισμολογικά κέντραΔιπλός ήταν ο σεισμός που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη σύμφωνα με τον καθηγητή γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστα Παπαζάχο καθώς μέσα σε 20 δευτερόλεπτα σημειώθηκαν δύο γεγονότα.

Το δεύτερο, μάλιστα, εξήγησε ο κ. Παπαζάχος μιλώντας στο δελτίο του MEGA, σημειώθηκε ανατολικότερα και γι' αυτό έγινε πιο αισθητό στην πλευρά της Τουρκίας με τους κατοίκους πολλών περιοχών να βγαίνουν έντρομοι στο δρόμο και συνολικά 267 άτομα να τραυματίζονται μέσα στον πανικό τους.

Σε αυτό απέδωσε, επίσης, ο κ. Παπαζάχος τις αποκλίσεις ανάμεσα στις εκτιμήσεις των ελληνικών και των διεθνών σεισμολογικών ινστιτούτων με τα πρώτα να μιλούν για μια δόνηση 6,5 Ρίχτερ και τα δεύτερα να μιλούν για σεισμό 6,9 Ρίχτερ. «Τα διεθνή ινστιτούτα έχουν εικόνα από όλη τη διάρρηξη, εξ ου και η διαφορά στα μεγέθη» εξήγησε ο κ. Παπαζάχος

Κατά τον καθηγητή Γεωφυσικής το σεισμικό δυναμικό της περιοχής έχει σχεδόν εξαντληθεί και άρα πιθανότατα η δόνηση των 6,5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

Εκτίμησε, επίσης, ότι δεν αναμένονται μεγάλες επιπτώσεις στον ελλαδικό χώρο όπως προκύπτει από την ιστορική μελέτη αναλόγου μεγέθους σεισμών με το ίδιο επίκεντρο όπως το 1982 ή το 1983 .

Όσον αφορά το ρήγμα της Ανατολίας ο Κώστας Παπαζάχος επισήμανε ότι κατά 95% στο ελληνικό τμήμα του διέρχεται από θαλάσσια περιοχή και κατά βάση οι συνέπειες είναι περιορισμένες καθώς αν και καταλήγει στις Σποράδες, μετά τη Λήμνο αλλάζει γεωμετρία και είναι πολύ δύσκολο να δώσει μεγάλους σεισμούς στο υπόλοιπο τμήμα του.

Όπως είπε καταλήγοντας: το πιο πιθανό είναι ότι αυτόν τον σεισμό θα τον έχουμε ξεχάσει σε λίγες ημέρες.
http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: