Μαθήματα Ποντιακών Χορών: Έταιρε Τραπεζούντας (βίντεο) - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Παρασκευή, Απριλίου 04, 2014

Μαθήματα Ποντιακών Χορών: Έταιρε Τραπεζούντας (βίντεο)

 Το διαβασαμε εδω:  http://pontiakilyra.blogspot.gr

Μετά την θετική ενέργεια που εισπράξαμε όλοι μας από το 8ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, ευκαιρία είναι να κρατήσουμε τον ενθουσιασμό μας με το να μάθουμε ένα ακόμη χορό. Βρήκαμε και παρουσιάζουμε τον χορό " Έταιρε", εύκολος και ωραίος χορός, την προηγούμενη εβδομάδα τον διδάχθηκα κι εγώ στους παραδοσιακούς χορούς που παρακολουθώ, και μου άρεσε πολύ.  Αλλά ας αφήσουμε την περιγραφή και τα λαογραφικά στοιχεία στους ειδικούς. Ο κ.Σιδηρόπουλος και ο κ.Κοκοβίδης έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά και παρουσιάζουν πολλούς χορούς του Πόντου. 

Θεωρώ ότι είναι μία μέθοδος που κάνει δουλειά, θέλω να πώ, πως με το βίντεο μπορείς να μάθεις να χορεύεις σε σχέση με τα μαθήματα λύρας με την ίδια πρακτική, που θέλει μεγαλύτερη υπομονή και κάποιες βασικές γνώσεις.

Τα παρακάτω στοιχεία είναι από την περιγραφή που συνοδεύει το βίντεο.
Λαογραφικά στοιχεία
Πήρε το όνομά του από το ομώνυμο τραγούδι ο «Έταιρος και η Λυγερή». Ο στίχος πραγματεύεται το ερωτικό συναίσθημα του παλικαριού που φουντώνει μέσα στην φύση αφού έχει σαν θέμα την συμφωνία του παλικαριού με την κοπέλα προκειμένου να την βοηθήσει όταν αυτή βρίσκεται σε αδιέξοδο και θέλει να διαβεί την κοίτη του τρεχούμενου ρυακιού.
Έταιρον κι η Λυγερή παν΄ όλεν τον ποταμόν.
Έταιρον επέρνιξεν και η κόρ΄ κ΄ έπόρεσεν.
Πέρνιξο με, Έταιρε, το τσιαρκούλι μ΄ δίγω σε.
Νιά περνίν περνίζω σε, νια τσιαρκούλιν παίρω σε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add