Αφιέρωμα στο ανοσοποιητικό σύστημα και πως να το θωρακίσετε - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τρίτη, Νοεμβρίου 19, 2013

Αφιέρωμα στο ανοσοποιητικό σύστημα και πως να το θωρακίσετε

Θωρακίστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα
Ο έντονος τρόπος ζωής και οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας έχουν ως αποτέλεσμα τις αυξημένες σωματικές και πνευματικές απαιτήσεις από τον οργανισμό μας
Τα ενεργειακά αποθέματα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες διατροφικές ανάγκες, κι έτσι ο οργανισμός μας είναι πιο ευάλωτος. Ωστόσο, για άλλη μια φορά η ισορροπημένη διατροφή παίζει το ρόλο τόσο της πρόληψης όσο και της αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας. Ακολουθώντας ένα επαρκές διατροφικό πρόγραμμα, θωρακίζουμε τον οργανισμό μας, για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.
Παράγοντες που αποδυναμώνουν τον οργανισμό


Αυστηρές - υποθερμιδικές δίαιτες
Άτομα που ακολουθούν αυστηρά διαιτολόγια υποβάλλουν τον οργανισμό τους σε μια συνεχή ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός να μη λαμβάνει την ενέργεια που χρειάζεται και να είναι πιο ευάλωτος σε ένα κοινό κρυολόγημα ή συχνά να παρουσιάζει συμπτώματα υπερκόπωσης (αδυναμία συγκέντρωσης, κόπωση, κεφαλαλγία κ.ά.).

Συχνή κατανάλωση έτοιμων φαγητών Στην προσπάθειά μας να προλάβουμε τις υποχρεώσεις μας έχουμε μειώσει το χρόνο για την παρασκευή των γευμάτων μας. Ως επακόλουθο αναζητάμε την εύκολη λύση στα έτοιμα φαγητά (fast food). Μπορεί λοιπόν να λύνουμε το πρόβλημα του φαγητού, αλλά δημιουργούμε ένα άλλο, πιο σοβαρό. Υιοθετούμε διατροφικές συνήθειες χαμηλής ποιότητας και απομακρυνόμαστε από τη μεσογειακή διατροφή.


Προϊόντα light

Πρόκειται για τρόφιμα που η επεξεργασία τους έχει γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να διατηρήσουν τα αρχικά χαρακτηριστικά τους αλλά να αποδώσουν λιγότερες θερμίδες. Εδώ συχνά δημιουργείται το εξής πρόβλημα: η μεγάλη κατανάλωση τροφίμων light έχει ως αποτέλεσμα να μην προσλαμβάνουμε όλες τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που μας είναι απαραίτητα, αφού, όπως είναι λογικό, κατά την επεξεργασία των προϊόντων αυτών ένα μέρος τους χάνεται.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα αποδυναμώνει τον οργανισμό, όχι μόνο το δικό μας αλλά και των διπλανών μας. Η νικοτίνη δεν δρα μόνο εθιστικά αλλά και τοξικά. Οι ανάγκες των καπνιστών σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι πολύ πιο αυξημένες. Επίσης το κάπνισμα συμβάλλει στο οξειδωτικό στρες του οργανισμού.

Αλκοόλ

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αποδυναμώνει τον οργανισμό. Ακόμα κι αν ακολουθούμε ένα επαρκές διατροφικό πρόγραμμα, το αλκοόλ μειώνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας.
Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ δεν επηρεάζει όχι μόνο την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε παθογένεια (έλκος κίρρωση ήπατος κ.ά.).

Ρύπανση του περιβάλλοντος

Η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής μας καθώς αυξάνει τα επίπεδα των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό. Είναι μια κατάσταση που δεν θα πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους, αλλά να αποτελεί βασικό λόγο για να επιλέξουμε μια υγιεινή διατροφή.

Άγχος

Το έντονο άγχος αποτελεί στην εποχή μας μεγάλη απειλή, αφού καθημερινά, χωρίς συχνά να το καταλαβαίνουμε, το αντιμετωπίζουμε είτε στην εργασία μας είτε στην προσωπική μας ζωή. Κάτω από συνθήκες άγχους έχουμε αύξηση της κορτιζόλης η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Σύνδρομο κακής απορρόφησης

Ένας πολύ συχνός παράγοντας που συμβάλλει στην αποδυνάμωση του οργανισμού είναι οι παθήσεις του εντέρου (ευερέθιστο έντερο, νόσος Crohn). Ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης ακόμα κι αν τρεφόμαστε σωστά, το έντερο δεν καταφέρνει να απορροφήσει κατά την πέψη μέρος των θρεπτικών συστατικών.

Εγκυμοσύνη

Περίοδος σημαντική τόσο για την εγκυμονούσα όσο και για το παιδί που κυοφορεί. Ο οργανισμός έχει αυξημένες θρεπτικές ανάγκες και αυτό εξασφαλίζεται όχι μόνο με την αυξημένη πρόσληψη τροφής, αλλά με διατροφή πλούσια σε τρόφιμα υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες ιχνοστοιχεία και μέταλλα.

Παιδική - εφηβική ηλικία

Αυτό το στάδιο ηλικίας είναι κρίσιμο, καθώς οι ανάγκες είναι αυξημένες και παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη διάπλαση του οργανισμού. Είναι λοιπόν αναγκαίο να δίνουμε στον οργανισμό μας όλα τα διατροφικά στοιχεία που χρειάζεται, γιατί οποιαδήποτε διατροφική έλλειψη θα επηρεάσει τη σωστή ανάπτυξη. Η ποιότητα διατροφής κατά την παιδική και εφηβική ηλικία καθορίζει την μετέπειτα ζωή μας.



Τρεις συνταγές για να θωρακίσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα


Άγρια χόρτα και ρεβίθια στο φούρνο

Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό άγρια χόρτα
300 γρ. ρεβίθια
1 κρεμμύδι ξερό
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μάραθο
4 μικρές καυτερές πιπερίτσες
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ώριμη ντομάτα
8 κ. σ. λάδι
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
Βάζουμε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ στο νερό να μουλιάσουν. Την επομένη τα βράζουμε με λίγο αλάτι και με το ξερό κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες. Όταν μαλακώσουν τα ρεβίθια, τα σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό τους στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε στο ζωμό 3 φλιτζ. νερό και βράζουμε τα χόρτα για 30 λεπτά.
Τα σουρώνουμε. Ψιλοκόβουμε σ' ένα ταψί τα κρεμμυδάκια, το μάραθο, τον άνηθο και την ντομάτα και τα αναμιγνύουμε. Προσθέτουμε τα ρεβίθια με τα χόρτα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Ρίχνουμε τις πιπερίτσες ολόκληρες, λίγο αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε το ελαιόλαδο με το χυμό του λεμονιού και λίγο πιπέρι, περιχύνουμε το φαγητό και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Φασόλια χρωματιστά

Υλικά για 6 άτομα
1/4 κιλού φασόλια άσπρα
1/4 κιλού φασόλια κόκκινα
1/4 κιλού φασόλια μαυρομάτικα
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
2 - 3 κλαράκια σέλινο, ψιλοκομμένο
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
6 κ. σ. ελαιόλαδο
χυμό μισού λεμονιού
1 κ. γλ. μικρή καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη
αλάτι
πιπέρι
Μουλιάζουμε τα άσπρα και τα κόκκινα φασόλια από την προηγούμενη μέρα (τα μαυρομάτικα δεν θέλουν μούλιασμα). Την επομένη τα βράζουμε χωριστά για 1 ώρα, τα σουρώνουμε και κρατάμε 2 φλιτζ. από το νερό τους. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπερίτσα. Προσθέτουμε τά φασόλια, το σέλινο, το μάραθο, τα καρότα, αλάτι, πιπέρι, το νερό που κρατήσαμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Βράζουμε για λίγο το φαγητό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να χυλώσει και το παρακολουθούμε για να μη σωθεί το νερό του. Όταν χυλώσει, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού

Μοσχαράκι με κρεμμύδια

Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό μοσχάρι (ποντίκι)
4 ντομάτες σε φέτες
3 πιπεριές σε ροδέλες
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
4 κ. σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια σε ροδέλες
αλάτι
πιπέρι
Καθαρίζουμε, πλένουμε και αλατοπιπερώνουμε το κρέας. Ετοιμάζουμε τα λαχανικά και τα χωρίζουμε σε δύο μέρη. Απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί τη μισή ποσότητα από τα λαχανικά (ντομάτες, πιπεριές, σκόρδο, κρεμμύδι). Τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Επάνω τους τοποθετούμε ολόκληρο το κρέας και πάνω στο κρέας βάζουμε άλλη μια στρώση από τα υπόλοιπα λαχανικά. Τυλίγουμε καλά με το αντικολλητικό χαρτί και αν θέλουμε και με αλουμινόχαρτο εξωτερικά. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 3 ώρες.

Πηγή: http://freerun.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: