Οσφυαλγία. Συμπτώματα και θεραπεία. Άρθρο του Γ. Γκόμπλια - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Πέμπτη, Νοεμβρίου 21, 2013

Οσφυαλγία. Συμπτώματα και θεραπεία. Άρθρο του Γ. Γκόμπλια

Η οσφυαλγία δεν είναι πάθηση αλλά σύμπτωμα που υποδηλώνει κάποια λειτουργική διαταραχή στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης. Στην οσφυαλγία ο πόνος εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή της μέσης (στο ύψος των νεφρών). Οξεία οσφυαλγία ονομάζουμε τον αιφνίδιο πόνο στην περιοχή της μέσης και χρόνια οσφυαλγία την παραμονή του πόνου στην περιοχή για περισσότερο από τρεις μήνες.
Στατιστικές μελέτες υπολογίζουν ότι 60 - 80% του πληθυσμού παρουσιάζει σε κάποια στιγμή της ζωής του οξεία οσφυαλγία χωρίς πάντα να είναι εφικτό να εντοπιστούν τα ακριβή αίτια. Το πιο συνηθισμένο αίτιο οσφυαλγίας είναι η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου (δισκοκήλη). Η συχνότητα εμφάνισής της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου υπολογίζεται ότι φτάνει μέχρι και το 3% του γενικού πληθυσμού.
Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου εκτός από την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του πάσχοντα συνεπάγεται σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις καθώς αφορά κυρίως άτομα νεαρών και παραγωγικών ηλικιών (30 - 50 ετών).

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΗΛΗΣ ΔΙΣΚΟΥ
Φυσικά κάθε πόνος στη μέση δεν αποτελεί δισκοκήλη. Το ιδιαίτερο κλινικό χαρακτηριστικό της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι η ξαφνική και έντονη οσφυαλγία και συχνά η ισχιαλγία (πόνος στο πίσω μέρος του μηρού και της γάμπας, που πολύ συχνά φτάνει και στα δάκτυλα του ποδιού). Ο πόνος αυξάνει με τη βάδιση, τις κινήσεις, τον βήχα και την έντονη σωματική προσπάθεια. Σπανιότερα παρατηρούνται και υπαισθητικά συμπτώματα από τα κάτω άκρα, αδυναμία των κάτω άκρων καθώς και ορθοκυστικές διαταραχές.


ΠΩΣ ΠΡΟΞΕΝΕΙΤΑΙ Η Κήλη Δίσκου (δισκοκήλη);

Η σπονδυλική μας στήλη αποτελείται από 33 - 34 σπονδύλους, τον ένα επάνω από τον άλλο. Ανάμεσα στους σπονδύλους υπάρχουν οι δίσκοι οι οποίοι παίζουν τον ρόλο αρθρώσεων στηρίζοντας τους σπονδύλους και επιτρέποντάς τους μία κινητικότητα και με αλλαγές σχήματος κατά τις κινήσεις εξασφαλίζουν ίση κατανομή πιέσεων στον υποκείμενο σπόνδυλο.
Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελεί μια εκ πρώτης όψεως απλή κατασκευή που επιτελεί μια εξαιρετικά σημαντική λειτουργία: επιτρέπει την κίνηση μεταξύ των σπονδύλων ώστε η σπονδυλική στήλη να μπορεί να κάμπτεται και να περιστρέφεται. Παράλληλα, λειτουργεί σαν 'αμορτισέρ' μεταξύ των σπονδύλων απορροφώντας τους κραδασμούς.
Ο δίσκος από τη φύση του στερείται δικών του αγγείων και προοδευτικά έχει την τάση να αφυδατώνεται, να συρρικνώνεται, να γίνεται λιγότερο εύκαμπτος και να εκφυλίζεται. Η διαδικασία αυτή ξεκινά από την ηλικία των 12 περίπου ετών και γίνεται εμφανής στην ηλικία των 30. Η συστηματική άσκηση αποτελεί το βασικό τρόπο συντήρησης των δίσκων και ανάσχεσης της διαδικασίας γήρανσης και εκφυλισμού τους.
Που οφείλεται η Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου;
Εκτός από την ηλικία, στους παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση κήλης του μεσοσπονδυλίου διαστήματος είναι η κληρονομική προδιάθεση, η κακή στάση του σώματος (π.χ. λόρδωση), το υπερβολικό σωματικό βάρος, οι τραυματισμοί, η άρση βάρους, κ.α.

ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ Η ΚΗΛΗ ΔΙΣΚΟΥ
Μια κρίση οσφυαλγίας δεν χρειάζεται πάντα μεγάλη άρση βάρους για να εκδηλωθεί. Εάν υπάρχει αλλοίωση του μεσοσπονδύλιου δίσκου και καθώς η βλάβη είναι αθροιστική, αρκεί ακόμα και ένα απλό σκύψιμο, φτέρνισμα ή απλό γέλιο για να εμφανισθούν τα συμπτώματα.


ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΚΗΛΗΣ

Η ύπαρξη της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου επιβεβαιώνεται με Αξονική ή την Μαγνητική Τομογραφία ενώ η ενδεχόμενη ζημιά του νεύρου διαπιστώνεται με ηλεκτρομυογράφημα.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΗΛΗΣ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ
1. Συντηρητική Αντιμετώπιση
• Οι κλασικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου περιλαμβάνουν:
• Κατάκλιση, παραμονή του ασθενούς για δύο - τρεις ημέρες σε κρεβάτι με σκληρό στρώμα σε ύπτια θέση με τα πόδια υψωμένα και λυγισμένα. Τα γόνατα παραμένουν λυγισμένα.
• Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής με τη χρήση μη στεροειδών - αντιφλεγμονοδών για τον έλεγχο του πόνου και της φλεγμονής. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται για μικρό χρονικό διάστημα ισχυρότερα αναλγητικά και συμπληρωματικά μυοχαλαρωτικά. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις γίνεται ενδοραχιαία έγχυση κορτικοστεροειδών.
• Έλξεις της σπονδυλικής στήλης
• Ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών κάμψης της μέσης, δηλ. των ορθών κοιλιακών μυών, και των μυών έκτασης της μέσης, δηλ. των ραχιαίων μυών.
• Άλλα είδη φυσικοθεραπείας
• Χρήση κηδεμόνων (ζωνών) οσφύος για την ύφεση του πόνου
2. ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Ένδειξη για χειρουργική επέμβαση αποτελούν οι ορθοκυστικές διαταραχές και η παραπάρεση, οι συνεχείς υποτροπές οσφυαλγίας, καθώς και η μη υποχώρηση των συμπτωμάτων μετά από 60 ημέρες θεραπείας.
Η χειρουργική επέμβαση θεωρείται βαρεία, γίνεται υπό γενική αναισθησία, είναι αιματηρή καθώς το τμήμα του δίσκου που προβάλλει αφαιρείται αφού προηγηθούν εκτομές μυών και πιθανή αφαίρεση τμήματος του σπονδύλου.

3. ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ ΚΗΛΗΣ ΜΕ LASER
H αποσυμπίεση της κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου με τη χρήση laser (διαδερμική δισκεκτομή) είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αποκατάστασης η οποία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 1986 από τους νευροχειρουργούς P. Ascher και D. Choy.
Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία
• Διαρκεί από 20 - 35 λεπτά και η νοσηλεία λίγες μόνο ώρες
• Οσφυαλγία και ισχυαλγία υποχωρούν αμέσως
• Τα αντανακλαστικά επανέρχονται με το τέλος της επεμβάσεως
• Τα αισθητικά ελλείμματα αποκαθίστανται περίπου μετά από μία εβδομάδα
• Τα νευρολογικά συμπτώματα εξαφανίζονται σε δύο εβδομάδες
• Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα (4-5 ημέρες) στις κανονικές του δραστηριότητες
Πηγή: http://freerun.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add