Διεθνής διάκριση για την σκηνοθέτιδα Κυριακή Μάλαμα - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Σάββατο, Οκτωβρίου 26, 2013

Διεθνής διάκριση για την σκηνοθέτιδα Κυριακή Μάλαμα



Το πρώτο βραβείο απέσπασε η σκηνοθέτιδα της ΕΡΤ-3, Κυριακή Μάλαμα, για την ταινία «Ξένη χώρα», στο ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου (London Greek Film Festival).
Η ταινία «Ξένη χώρα» από την σειρά ντοκιμαντέρ «Μία Κληρονομιά», σε σενάριο Φανής Τουπαλγίκη, που διαγωνίστηκε μαζί με δεκάδες ακόμη δημιουργούς στο Φεστιβάλ, κέρδισε το πρώτο βραβείο «Οδυσσέας» στην κατηγορία καλύτερου δημιουργικού ντοκιμαντέρ.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου, που είναι ένα από τα πλέον έγκυρα και με διεθνή φήμη διαγωνιστικά Φεστιβάλ, διοργανώθηκε για 6η χρονιά, ενώ φέτος το θέμα ήταν η καταγραφή μέσα από την κινηματογραφική τέχνη, των θεμάτων που συγκροτούν την σύγχρονη πραγματικότητα της Ελλάδας.

Οι ιστορίες των προσφύγων
Στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ, οι πρόσφυγες αφηγούνται ιστορίες, όπως τις θυμούνται μετά από χρόνια, να φτάνουν στην Ελλάδα πεινασμένοι και ξυπόλητοι, όπως οι σημερινοί πρόσφυγες παντού στον κόσμο. Τους αποδεκατίζουν το κρύο και οι αρρώστιες. Οι τουρκόφωνοι δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τα κρατικά όργανα από την παλιά Ελλάδα. Στην εβραϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης αισθάνονται αμήχανα. Πολλοί φεύγουν στα χωριά, χωρίς να έχουν ιδέα από αγροτικές δουλειές.

Οι πάλαι ποτέ αστοί που κατάντησαν πρόσφυγες σαστίζουν με την φτώχεια της «Ψωροκώσταινας». Όλοι λένε πως οι γονείς τους επιθυμούσαν να γυρίσουν πίσω και πως έφυγαν από τη ζωή με αυτό τον καημό. Ένας σύγχρονος θεατής παρακολουθεί τις αφηγήσεις τους. Προβληματίζεται, αναρωτιέται και μοιράζεται τα πάθη τους ταξιδεύοντας ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.


Η σκηνοθέτιδα, Κυριακή ΜάλαμαΟι συντελεστές
Στην «Ξένη χώρα» πρωταγωνιστεί ο Φάνης Μουρατίδης.
Υπεύθυνοι διεύθυνσης παραγωγής: Φανή Τουπαλγίκη, Θεόδωρος Τσέπος
υπεύθυνος διεύθυνσης φωτογραφίας- κάμερα: Γιάννης Παρίσης
μοντάζ: Σόνια Μπρέλου
ηχοληψία: Δημήτρης Κούφτας
πρωτότυπη μουσική: Πέτρος Μάλαμας
τραγούδι: Σωκράτης Μάλαμας.

Αναφορά στον συγκινητικό αγώνα των συναδέλφων της
Η δημιουργός, Κυριακή Μάλαμα, που έχει αποσπάσει και το βραβείο κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης όπως επίσης και άλλες διακρίσεις για την ποιότητα των ντοκιμαντέρ που έχει υπογράψει, αναφέρθηκε καθ’ όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ του Λονδίνου στον συγκινητικό αγώνα των συναδέλφων της στην Ελεύθερη ΕΡΤ και την ΕΡΤ-3, που εδώ και 4 μήνες παράγουν υψηλής επαγγελματικής ποιότητας πρόγραμμα.

Προβολές στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 4 έως τις 8 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα θα προβληθούν οι ταινίες που κατέκτησαν τα πρώτα βραβεία του Φεστιβάλ του Λονδίνου καθώς, επίσης, θα απονεμηθούν τα βραβεία «Οδυσσέας» σε όσους δημιουργούς δεν κατάφεραν να παραστούν στο Λονδίνο.

http://www.zougla.gr/greece/article/die8nis-diakrisi-gia-tin-skino8etida-kiriaki-malama

Δεν υπάρχουν σχόλια: