Πρόοδος στη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ από Ιάπωνες επιστήμονες - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Πέμπτη, Οκτωβρίου 17, 2013

Πρόοδος στη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ από Ιάπωνες επιστήμονες

πηγη:  http://www.parousiazw.gr

Έγκαιρη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ υπόσχεται μια νέα απεικονιστική μέθοδος του εγκεφάλου, που αναπτύχθηκε από Ιάπωνες επιστήμονες.

Τη συγκέντρωση πρωτεϊνών που συνδέονται με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να απεικονίσει μια νέα μέθοδος που αναπτύσσεται από Ιάπωνες ερευνητές, διευκολύνοντας σημαντικά τη διάγνωση της εκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου και επιτρέποντας την ταχύτερη χορήγηση της απαραίτητης θεραπευτικής αγωγής. Η νέα τεχνολογία, αναφέρει το σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Neuron, μπορεί να αναγνωρίσει στο εσωτερικό του ζώντος εγκεφάλου την ύπαρξη συγκεντρώσεων της πρωτεΐνης Tau, που συνδέεται με την ασθένεια.

Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί μία ουσιαστική πρόκληση για τους ερευνητές που αναζητούν τη θεραπεία της. Ο εγκέφαλος στην πραγματικότητα μπαίνει στη διαδικασία θανάτου πολλά χρόνια πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων και έτσι η χορήγηση των απαραίτητων φαρμάκων καθυστερεί. Στην πραγματικότητα, η οριστική διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο μετά τον θάνατο του ασθενούς και τη μελέτη του εγκεφάλου του.

Η ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Ακτινολογικών Επιστημών, στην Τσίμπα της Ιαπωνίας, εφάρμοσε τη μέθοδο της τομογραφίας με εκπομπή ποζιτρονίων προκειμένου να δημιουργήσει τρισδιάστατες εικόνες της πρωτεΐνης Tau που είχε συγκεντρωθεί στον εγκέφαλο ασθενών. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στη δημιουργία ενός χημικού που μπορούσε να συνδεθεί με τα μόρια της πρωτεΐνης και στη συνέχεια να αποτυπωθεί κατά την απεικόνιση του εγκεφάλου. Όπως αναφέρει ο δρ Μακότο Χιγκούτσι του ιαπωνικού ινστιτούτου, οι απεικονίσεις υποδεικνύουν στους επιστήμονες ποιες είναι οι περιοχές του εγκεφάλου που κινδυνεύουν περισσότερο με νευρωνικούς θανάτους.

Μία άλλη πρωτεΐνη που συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, το βήτα αμυλοειδές, μπορεί να εντοπιστεί κατά παρόμοιο τρόπο.
Ο διευθυντής της Alzheimer's Research UK, δρ Ερικ Καράν, επισημαίνει ότι η νέα μελέτη υπόσχεται πολλά για την αντιμετώπιση της νόσου. Με τα νέα φάρμακα που αναπτύσσονται και έχουν στόχο την πρωτεΐνη tau, η νέα απεικονιστική μέθοδος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση της επιτυχίας της θεραπευτικής αγωγής. Η νέα απεικονιστική μέθοδος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τόσο στην αρχική διάγνωση όσο και στην παρακολούθηση της εξέλιξής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add