Κηλίδες - Δυσχρωμίες - Πανάδες - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Δευτέρα, Αυγούστου 19, 2013

Κηλίδες - Δυσχρωμίες - Πανάδες

Δερματικές Δυσχρωμίες
Οι ηλιακές κηλίδες μπορούν να εμφανιστούν στο δέρμα ή το πρόσωπο κάθε γυναίκας και άνδρα, επηρεάζοντας όπως είναι φυσικό αισθητικά την εμφάνισή τους.
Η δημιουργία τους και η παραγωγή αυξημένης μελανίνης σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος είναι κυρίως αποτέλεσμα της συνεχούς έκθεσής μας στον ήλιο.
Συνήθως εμφανίζονται σε άτομα που έχουν ξεπεράσει την τρίτη 3η, την 5η ή την 6η δεκαετία της ζωής τους, αλλά τα τελευταία χρόνια τέτοιες βλάβες του δέρματος παρουσιάζονται και σε νεότερες ηλικίες.
Το σίγουρο είναι ότι σε όποια ηλικία κι αν παρατηρήσουμε τις δυσχρωμίες αυτές, θα τις συσχετίσουμε αμέσως με τη γήρανση του δέρματος, υπενθυμίζοντάς μας τις περισσότερες φορές πως δεν είμαστε πλέον νέοι!
Οι κηλίδες είναι πιο επιφανειακές και εμφανίζονται πρώτα στις λεπτότερες και πιο εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές του δέρματος, όπως τα μάτια, το πρόσωπο και τα χέρια, σε αντίθεση με τις πανάδες, οι οποίες δημιουργούνται στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας.
Είναι αλήθεια πως οι ηλιακές ή γεροντικές -όπως αλλιώς λέγονται- κηλίδες που εμφανίζονται σε μία γυναίκα ή έναν άνδρα σχετίζονται λιγότερο με την ηλικία και περισσότερο με την ηλιακή ακτινοβολία.
Εάν περνάτε πολύ ώρα στον ήλιο, αυξάνετε δραματικά τις πιθανότητες εμφάνισης τέτοιων δυσχρωμιών στο δέρμα σας.
Το πρόβλημα γίνεται όλο και μεγαλύτερο εάν ζείτε σε χώρες με ηλιόλουστο κλίμα, όπως η Ελλάδα.
Όλοι πλέον γνωρίζουμε πως η σωστή προστασία από τον ήλιο γίνεται με τη χρήση κατάλληλων αντηλιακών προϊόντων και τη λήψη ορισμένων βασικών μέτρων προφύλαξης.
Έχετε υπόψη σας ότι τις περισσότερες φορές, η ηλιακή ακτινοβολία λειτουργεί αθροιστικά, δημιουργώντας κηλίδες στην επιδερμίδα, οι οποίες θα γίνουν ορατές τα επόμενα χρόνια.
Οι κύριες αιτίες δημιουργίας των δυσχρωμιών είναι πρώτα απ' όλα η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο, η οποία επηρεάζει κυρίως το δέρμα γύρω από το πρόσωπο και τα χέρια, πιθανές ορμονικές διαταραχές, αλλά και το κάπνισμα.
Επιπλέον, εάν οι γονείς σας έχουν ξοδέψει πολύ χρόνο στον ήλιο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε κληρονομική προδιάθεση.
Ωστόσο, τα περισσότερα σημάδια γήρανσης είναι ανώδυνα και ακίνδυνα για την υγεία σας.
Εάν παρόλα αυτά, αισθάνεστε άσχημα με την εμφάνιση αυτών των δυσχρωμιών στο δέρμα σας, υπάρχουν πολλοί μέθοδοι θεραπείας και αντιμετώπισής τους, ανάλογα πάντα με την έκταση και το βάθος της βλάβης:
1. Αρχικά, θα πρέπει να επιλέξετε μία κρέμα για την ανανέωση των κυττάρων του δέρματος, η οποία δρα σημαντικά ενάντια στις κηλίδες και τις πανάδες και συνήθως περιέχει ρετινόλη, βιταμίνη C, κοχικό οξύ, νικοτιναμίδιο ή νιασιναμίδιο, αζελαϊκό οξύ, άλφα υδροξέα και ρετινοειδή.
Λόγω των συστατικών της, καλό θα ήταν να εφαρμόζετε το βράδυ, ενώ ο συνδυασμός της με διάφορα αντιγηραντικά προϊόντα μπορεί να δώσει ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
2. Μια άλλη λύση είναι τα χημικά πίλινγκ που μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα του δέρματος σας.
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επισκεφτείτε μια κλινική αξιόπιστη, η οποία να ειδικεύεται σε αυτές τις μεθόδους.
Έχετε υπόψη σας ότι πολλές φορές, τα συγκεκριμένα πίλινγκ δεν καταφέρνουν να αφαιρέσουν εντελώς τις δυσχρωμίες του δέρματος, αλλά σίγουρα μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα τους.
3. Οι θεραπείες με λέιζερ θεωρούνται η καλύτερη λύση για το πρόβλημα των κηλίδων και των πανάδων.
Το λέιζερ στοχεύει στην περιοχή του δέρματος που υπάρχει η δυσχρωμία και την αφαιρεί.
Το δέρμα που θα αναπτυχθεί μπορεί να είναι πιο ανοιχτόχρωμο και ίσως διαφέρει από το υπόλοιπο.
Δεν υπάρχει όμως λόγος ανυσηχίας, γιατί εντός 10 ημερών η επιδερμίδα επανέρχεται στο φυσιλογικό της χρώμα.
Θα χρειαστείτε 3 με 5 συνεδρίες -προτιμήστε τους φθινοπωρινούς ή χειμερινούς μήνες, λόγω χαμηλής ηλιοφάνειας- ενώ η συνεχής αντηλιακή προστασία κρίνεται απαραίτητη.
Μια παρόμοια και πιο γρήγορη μέθοδος θεραπείας, που βελτιώνει επίσης σημαντικά τις δυσχρωμίες είναι η χρήση του έντονου παλμικού φωτός (Intense Pulse Light).
Τέλος, η πρώτη και πιο παλιά μέθοδος αντιμετώπισης του προβλήματος των κηλίδων και των πανάδων, η οποία εφαρμόζεται ακόμα και σήμερα με μεγάλη επιτυχία, είναι η κρυοθεραπεία.
Πρόκειται για μια επίσης ασφαλή μέθοδο, η οποία χρησιμοποιώντας υγρό άζωτο, φθάνει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και προκαλεί καταστροφή των ιστών.
Στη συνέχεια, αυτό το έγκαυμα που ουσιαστικά προκαλείται από τον πάγο δημιουργεί στην περιοχή μια κρούστα, η οποία αποκολλάται μέσα σε 20 το πολύ μέρες.
4. Τέλος, εάν δεν θέλετε ή δεν έχετε αρκετά χρήματα να δώσετε για την αφαίρεση των δυσχρωμιών, μπορείτε απλά να τις καλύψετε.
Υπάρχουν στην αγορά ειδικά καλυπτικά που ταιριάζουν σε κάθε επιδερμίδα.
Ένα καλό κονσίλερ για παράδειγμα, μπορεί να καλύψει αποτελεσματικά τις δυσχρωμίες που υπάρχουν στο πρόσωπο.
Θα πρέπει να θυμάστε πάντα να προστατεύετε το δέρμα σας από τον ήλιο, χρησιμοποιώντας μια αντηλιακή κρέμα, ακόμα και το χειμώνα.
Ακολουθήστε μία διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, πίνετε νερό και κόψτε το κάπνισμα, μειώνοντας δραστικά την πιθανότητα εμφάνισης κηλίδων ή πανάδων.

Πηγή: www.mylady.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add