Ξηρό - Αφυδατωμένο Δέρμα - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Σάββατο, Αυγούστου 03, 2013

Ξηρό - Αφυδατωμένο Δέρμα

Οι όροι "ξηρό δέρμα" και "αφυδατωμένο δέρμα" αν και δεν είναι απόλυτα ταυτόσημοι, έχουν το ίδιο τελικό αποτέλεσμα όσον αφορά στην εμφάνιση του δέρματος, δηλαδή ένα δέρμα τραχύ, ανελαστικό, συρρικνωμένο με απολέπιση και ελαττωμένη ταχύτητα αναπαραγωγής των κερατινοκυττάρων.
Το  αφυδατωμένο δέρμα υποδηλώνει ότι έχει απομακρυνθεί το νερό, ενώ το ξηρό υποδηλώνει ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα λιπίδια στην επιδερμίδα για την κατακράτηση του νερού.
Να πούμε εδώ ότι το αφυδατωμένο δέρμα δεν είναι κατ’ανάγκη και ξηρό, γιατί και ένα λιπαρό δέρμα μπορεί να είναι αφυδατωμένο.
Μπορούμε να μιλήσουμε για ξηρό δέρμα και για παθολογικά ξηρό δέρμα
Ξηρό δέρμα :
Διάφοροι παράγοντες μπορεί να συντελούν στη ξηρότητα του δέρματος
  • Ατομικοί παράγοντες, όπως υπερβολικό πλύσιμο ή χρήση απορρυπαντικών με αποτέλεσμα την αφαίρεση των επιδερμιδικών λιπιδίων και αδυναμία συγκράτησης νερού από την κερατίνη στιβάδα. Σημαντικό ρόλο επίσης παίζουν και κάποιες ατομικές συνήθειες όπως η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες  Όπως ο άνεμος, ο ήλιος , η ατμοσφαιρική ρύπανση, και ο τεχνητός κλιματισμός ξηραίνουν το δέρμα.
  • Ιατρογενείς παράγοντες, όπως  τοπική εφαρμογή ή συστηματική λήψη φαρμάκων π.χ. ισοτρετινοίνη.
  • Ηλικία Με την πάροδο του χρόνου διαταράσσεται η επιδερμίδα και επιβραδύνεται ο ρυθμός αναπαραγωγής της, με αποτέλεσμα διαταραχές στη δομή και λειτουργία του δέρματος.

Παθολογικά ξηρό δέρμα
:
Που είναι αποτέλεσμα διαταραχών της κερατινοποίησης, όπως στην Ψωρίαση, γενετικού ελαττώματος στον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων, όπως στην Ιχθύαση και ανοσολογικών διαταραχών, όπως στην Ατοπική δερματίτιδα

  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΞΗΡΟΥ – ΑΦΥΔΑΤΩΜΕΝΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

 ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ στις παθολογικές ξηρότητες
  • Καθαρισμός με δερματολογικά σαπούνια με πρόσθετα μαλακτικά, ή γαλακτώματα καθαρισμού, ή έλαια μπάνιου με ήπιους επιφανειοδραστικούς παράγοντες χωρίς αλκοόλη.
  • Μετά το πλύσιμο ΥΔΑΤΙΚΑ / ΜΑΛΑΚΤΙΚΑ,  σε μορφή λιπαρής κρέμας, μικρογαλακτώματος,  ή κρεμαλοιφής,  που να περιέχουν τα απαραίτητα λιπίδια, λιποσωμάτια, κεραμίδια, υαλουρονικό οξύ κλπ, όσον αφορά στο ξηρό κυρίως δέρμα, ενώ για το αφυδατωμένο, θα πρέπει να περιέχουν κάποιους φυσικούς υδροσταθεροποιητές, δηλ. ουσίες με ικανότητα κατακράτησης νερού.
  • Τέλος, κάποια ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ, όπως αποφυγή πράσινου ή κοινού σαπουνιού, καθώς και αφρόλουτρου. Χρήση χλιαρού νερού με ήπιες κινήσεις, χωρίς τρίψιμο του δέρματος.
  • Επιλεγμένα μαλακτικά μετά το μπάνιο και βέβαια πάντα αντιηλιακή προστασία.
Πηγή (ΞΗΡΟ  - ΑΦΥΔΑΤΩΜΕΝΟ ΔΕΡΜΑ): www.drkalogeropoulos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add