Νομιμοποιούσαν αλλοδαπούς μέσω εικονικών γάμων - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τετάρτη, Ιανουαρίου 23, 2013

Νομιμοποιούσαν αλλοδαπούς μέσω εικονικών γάμων


ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ 173 ΑΤΟΜ
Πολυμελής εγκλημτκή οργάνωση η οπα δραστηριοποιείτο στην νομιμοποίηση αλλοδαπών τρίτων χωρών, μέσω σύναψης εικονικών γάμων, εξάρθρωσε η αστυνομία. Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 173 άτομα, μεταξύ των οποίων επτά δικηγόροι, δύο μεταφραστές, δύο δημοτικοί και ενας δημόσιος υπάλληλο
Εντεκα μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων εννέα Ελληνες και δύο αλλοδαποί, συνελήφθησαν χθες κατά τη διάρκεια επιχείρησης σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Κατερίνη, Σέρρες, Κιλκίς, Διδυμότειχο, Καβάλα).
Ανάμεσά τους βρίσκονται τρία ηγετικά στελέχη, καθώς και ένας δημοτικός και ένας δημόσιος υπάλληλος, ενώ αναζητούνται επιπλέον πέντε άτομα. Επίσης, άλλα τέσσερα μέλη της οργάνωσης βρίσκονται εκτός της επικράτειας .
Σε βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τις, κατά περίπτωση, κατηγορίες της «εγκληματικής οργάνωσης», της «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα», του νόμου «περί εισόδου, διαμονής και κοινωνικής ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην επικράτεια», της «πλαστογραφίας», της «δωροδοκίας», της «υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης», του νόμου «περί υπεύθυνης δήλωσης» καθώς και των διατάξεων «περί υποχρεώσεων δικηγόρων και συμβολαιογράφων».

Η δικογραφία περιλαμβάνει άλλους 18 εμπλεκομένους, οι οποίοι κατηγορούνται για συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση, μεταξύ των οποίων 1 δημοτικός υπάλληλος και 6 δικηγόροι, ενώ εκτός δράσεως της εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται επιπλέον 136 άτομα, 68 Έλληνες – 68 αλλοδαποί, για τις κατά περίπτωση κατηγορίες της «υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης», του νόμου «περί υπεύθυνης δήλωσης» και του νόμου «περί εισόδου διαμονής και κοινωνικής ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην επικράτεια».
 Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα η εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από το 2010, έχοντας ως «ηγετικά στελέχη» μία 40χρονη αλλοδαπή, μία 52χρονη Έλληνιδα μεσίτρια και έναν 36χρονο Έλληνα δικηγόρο, ενώ διέθετε ιδιότυπη ιεραρχία, δομή, διαρκή δράση και συνολικό σχεδιασμό.


Σκοπός της οργάνωσης, η οποία χρησιμοποιούσε συγκεκριμένη μεθοδολογία και τρόπο δράσης, ήταν η νομιμοποίηση αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι βρίσκονταν μη νόμιμα στη χώρα μας, μέσω σύναψης εικονικών γάμων με Έλληνες ή υπηκόους κρατών – μελών της Ε.Ε, αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό παράνομο περιουσιακό όφελος.

Ειδικότερα, τα τρία ηγετικά στελέχη συμβούλευαν και κατηύθυναν τους μη νόμιμους μετανάστες, να υποβάλλουν σχετικό αίτημα στην αρμόδια αστυνομική αρχή προκειμένου να τους αναγνωρισθεί το καθεστώς του πρόσφυγα. Στη συνεχεία, μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους, τους χορηγούνταν δελτίο αιτήσαντος ασύλου (ροζ κάρτα), έγγραφο το οποίο νομιμοποιούσε την παραμονή τους προσωρινά στη χώρα, ενώ τα μέλη της οργάνωσης εντόπιζαν υποψήφιους «συζύγους», κυρίως έλληνες, οι οποίοι έναντι αμοιβής σύναπταν με τους εν λόγω αλλοδαπούς εικονικούς γάμους. Επίσης, τα μέλη της οργάνωσης αναλάμβαναν και τις διαδικαστικές λεπτομέρειες του νομότυπου, πλην όμως εικονικού γάμου (έκδοση αδειών, δημοσίευση αγγελίας γάμου σε εφημερίδα κ.ά).

Μετά, οι αλλοδαποί υπό τις συνεχείς κατευθύνσεις της οργάνωσης, υπέβαλαν στους Δήμους του τόπου κατοικίας τους, αίτημα χορήγησης άδειας διαμονής ως σύζυγοι υπηκόων κρατών – μελών της Ε.Ε ενώ παραιτούνταν από το αίτημα αναγνώρισής τους ως πρόσφυγες. Κατά την υποβολή του αιτήματος προσκόμιζαν ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις φιλοξενίας ή συμβόλαια μίσθωσης κατοικιών καθώς και διάφορα πλαστά έγγραφα, με τα οποία τους εφοδίαζαν τα μέλη της οργάνωσης.

Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου ο εικονικός γάμος με τους Έλληνες να τελεστεί στην χώρα του αλλοδαπού (υπηκόου τρίτης χώρας), ο οποίος βρίσκονταν εκτός της επικράτειας και με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζονταν η χορήγηση σε αυτόν «Θεώρησης Εισόδου» ( VISA ).
Με την παραπάνω δράση, η εγκληματική οργάνωση επιτύγχανε νομιμοφανείς και νομότυπες διαδικασίες, αποσκοπώντας στην παραπλάνηση των Αρχών και στην καταστρατήγηση των διατάξεων του νόμου περί αλλοδαπών και ασύλου, υφαρπάζοντας τελικώς οι μη νόμιμοι αλλοδαποί δελτίο διαμονής στη χώρα μας, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν δικαιούνταν. Μάλιστα, στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι «σύζυγοι» δεν γνώριζαν ο ένας τα στοιχεία ταυτότητας του άλλου.

Τα χρηματικά ποσά που απαιτούσε η εγκληματική οργάνωση από τους αλλοδαπούς, ποίκιλλαν από 700 έως 7.000 ευρώ, ανάλογα με την περίσταση.
Ειδικότερα, για την απόκτηση του δελτίου αιτήσαντος ασύλου, εισέπραττε η οργάνωση από 700 έως 1.000 ευρώ, για την έκδοση άδειας διαμονής , ως σύζυγοι πολίτη κράτους – μέλους της Ε.Ε, εισέπραττε 4.500 ενώ σε περίπτωση που ο αλλοδαπός κατά την είσοδό του στην επικράτεια κατείχε «Θεώρηση Εισόδου», το ποσό μειώνονταν στις 3.500 ευρώ και στις περιπτώσεις που οι υποψήφιοι «σύζυγοι», μετέβαιναν στη χώρα καταγωγής του αλλοδαπού, το ποσό ανέρχονταν στις 7.000 ευρώ.
Οι κύριοι και απλοί συνεργοί της οργάνωσης, προκειμένου να διευκολύνουν την εγκληματική της δράση, πλαστογραφούσαν έγγραφα, μετέφραζαν πλαστά δικαιολογητικά και χρησιμοποιούσαν κάθε δυνατό μέσο για τη ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών.
Οι εικονικοί γάμοι που έχουν συναφθεί, κατά τη διάρκεια της παράνομης δραστηριότητας τους ανέρχονται στους 68 ενώ σχεδιάζονταν άλλοι 79.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπολοίπων αναζητηθέντων μελών και την τυχόν εμπλοκής τους σε παρόμοιες περιπτώσεις.
ΠΗΓΗ:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add