Έρχεται ένας από τους πιο μεταδοτικούς ιούς παγκοσμίως - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Πέμπτη, Ιανουαρίου 03, 2013

Έρχεται ένας από τους πιο μεταδοτικούς ιούς παγκοσμίως


Ένας από τους πιο μεταδοτικούς ιούς παγκοσμίως απειλεί την ανθρωπότητα, υποστηρίζει επιφανής Βρετανός επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ και καλεί τις υγειονομικές αρχές του πλανήτη να βρίσκεται σε εγρήγορση.


Σύμφωνα με τον Ιαν Γκουντφέλοου, που ειδικεύεται στην μελέτη ιών, στο νοροιό (Norovirus) – την «Φεράρι των ιών», όπως χαρακτηριστικά τον έχει «βαπτίσει» λόγω της ταχύτητας με την οποία εξαπλώνεται- θα πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους οι επιστήμονες καθώς καταγράφεται σε όλο τον κόσμο κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες.
Στη Βρετανία, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη προσβληθεί από τον ιό και, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας, η οξεία γαστρεντερίτιδα από την οποία πάσχουν οι ασθενείς προκαλεί ακατάσχετους εμετούς και διάρροια.

Η Υπηρεσία για την Προστασία της Ανθρώπινης Υγείας (HPA) υποστηρίζει ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ευρώπη και την Ιαπωνία. Στην Αυστραλία, όπως επισημαίνει το Reuters, αν και την περίοδο του χειμώνα καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα του νοροιού, φέτος για πρώτη φορά , έχουν νοσήσει πολλοί ασθενείς και το καλοκαίρι».
Ο νοροιός που προκαλεί ιογενή γαστρεντερίτιδα ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς οι οποίοι εκφράζουν φόβους πως μπορεί να εξελιχθεί σε μία νέα πανδημία. Μήπως αυτή θα είναι μία νέα ισπανική γρίπη; Η τελευταία, να υπενθυμίσουμε, είχε προκαλέσει τον θάνατο εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο την διετία 1918-1919;

Η «Φεράρι των ιών», σύμφωνα με τους επιστήμονες, μεταδίδεται με την εντεροστοματική οδό, με την κατανάλωση μολυσμένη τροφής ή νερού με κόπρανα ή με απευθείας μετάδοση από άτομο σε άτομο. Η περιβαλλοντική μόλυνση μπορεί επίσης να αποτελέσει πηγή μετάδοσης. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η μετάδοση γίνεται λόγω της εκτόξευσης των σταγονιδίων που προέρχονται από έμετο και μολύνεται το περιβάλλον ή εισάγονται στο βλεννογόνο του στόματος και εν συνεχεία καταπίνονται.

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων, 23 εκατομμύρια περιπτώσεις οξείας γαστρεντερίτιδας στις ΗΠΑ, ετησίως, οφείλονται σε μόλυνση από νοροιό και τώρα πιστεύεται ότι τουλάχιστον 50% απ΄ όλες τις εξάρσεις κρουσμάτων γαστρεντερότιδας οφείλονται σε νοροιό. Από τους ασθενείς πάνω από 70 χιλιάδες χρίζουν νοσηλείας και περίπου 800 πεθαίνουν κάθε χρόνο.
Συνήθεις χώροι εμφάνισης έξαρσης κρουσμάτων αποτελούν τα εστιατόρια και μονάδες τροφοδοσίας, γηροκομεία, σχολεία και τουριστικές εγκαταστάσεις ή κρουαζιερόπλοια.

Πηγή: verikoko.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: