ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ "Μade in Turkey" - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Πέμπτη, Ιανουαρίου 17, 2013

ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ "Μade in Turkey"

Βόμβες NEB έριξε η ΤΗΚ στο B.Ιράκ! - Σχεδιάστηκαν για να πλήττουν τα ελληνικά κέντρα διοίκησης



Οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον κουρδικών θέσεων στο βόρειο Ιράκ τα τελευταία 24ωρα συνδέονται με τις πρώτες επιχειρησιακές δοκιμές των νέων όπλων αέρων-εδάφους που αναπτύχθηκαν από το Ίδρυμα Έρευνας Αμυντικής Βιομηχανίας (SAGE) του Συμβουλίου Επιστημονικής & Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TÜBİTAK) με απώτερο στόχο να καταστούν ευάλωτα τα κυριότερα ελληνικά κέντρα διοίκησης, Α/Α όπλων, σέλτερς αεροσκαφών κλπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 22:00 της 15ης Ιανουαρίου απογειώθηκε σχηματισμός δεκαέξι αεροσκαφών F-16 Βlock 40 από τις 181 και 182 Μοίρες της 7η Κύριας Βάσης Αεριωθουμένων (ΑJÜ) στο Ντιγιάρμπακιρ και προχώρησε σε προσβολή τουλάχιστον 50 στόχων στα όρη Καντίλ, σε βάθος 90 χλμ. από τα τουρκο-ιρακινά σύνορα.

Είχε προηγηθεί παρόμοια επιχείρηση της Τουρκικής Αεροπορίας τις νυκτερινές ώρες της 14ης Ιανουαρίου με προσβολή τουλάχιστον 18 στόχων στο βόρειο Ιράκ.

Tα τουρκικά μαχητικά εκτόξευσαν για πρώτη φορά βόμβες διάτρησης NEB σε συνδυασμό με ατρακτίδια σκόπευσης LANTIRN ενώ αναφέρεται και η παράδοση των πρώτων βλημάτων αέρος-εδάφους SOM (Stand-off Mühimmat) στη 7η ΑJÜ.

Η εγχώριας ανάπτυξης βόμβα διάτρησης NEB (Nüfuz Edici Bomba) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημόσια στις 4 Ιουνίου του 2011 στη βάση Çiğli της Σμύρνης, αναρτημένη σε αεροσκάφος F-4E/2020 της Τουρκικής Αεροπορίας.

Η βόμβα βάρους 870kg, φέρει δύο κεφαλές σε διάταξη tandem. Η πρώτη κεφαλή κοίλου γεμίσματος χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ωστικού κύματος και θερμότητας κατά την κρούση που επιτρέπουν τη διείσδυση της δεύτερης κεφαλής και τη διάτρηση θωρακισμένων στόχων ή καταφυγίων και προορίζονται για στόχους όπως το ελληνικό ΕΘΚΕΠΙΧ, οι σταθμοί ελέγχου Α/Α όπλων σε Πάρνηθα, Υμηττό, Χορτιάτη, τα σέλτερς των μαχητικών αεροσκαφών στην Τανάγρα, τον Άραξο κλπ,

Η κεφαλή φέρει πυροσωλήνα προσέγγισης, ο οποίος εκρήγνυται αμέσως μετά από διάστημα ενός δευτερολέπτου μετά την εκτόνωση της πρώτης κεφαλής. Η βόμβα ΝΕΒ κατευθύνεται προς τον στόχο με λέιζερ και εκτοξεύεται από αεροσκάφη F-4Ε/2020 και F-16.

To εγχώριας ανάπτυξης βλήμα cruise SOM βάρους 600kg κατευθύνεται προς το στόχο μέσω καθοδήγησης GPS/INS με ενσωματωμένο σύστημα παρακολούθησης εδαφικού ανάγλυφου (TERCOM) για αποφυγή αντιαεροπορικών συστημάτων σε προεπιλεγμένες θέσεις.

Το βλήμα αναμένεται να εξοπλίσει σε πρώτη φάση τα F-4Ε/2020 και F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας .

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: