Τα "μάτια" της Τουρκίας πάνω από την Ελλάδα τον ερχόμενο Δεκέμβριο - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2012

Τα "μάτια" της Τουρκίας πάνω από την Ελλάδα τον ερχόμενο Δεκέμβριο

Τα "μάτια" της Τουρκίας πάνω από την Ελλάδα τον ερχόμενο Δεκέμβριο


Σε δυο μήνες από σήμερα η Τουρκία θα αποκτήσει τα δικά της μάτια στο διάστημα αφού ο κατασκοπευτικός δορυφόρος Göktürk-2 ο οποίος αναπτύχθηκε από το τουρκικό κρατικό ερευνητικό ίδρυμα TUBITAK UZAY και την κρατική εταιρεία TAI θα εκτοξευτεί στις 15-25 Δεκεμβρίου 2012 από το κινεζικό κέντρο διαστημικό Jiuquan.

Ο συγκεκριμένος δορυφόρος θα έχει διακριτική ικανότητα 2,5 μέτρα και θα μπορεί να μεταδίδει πληροφορίες συνολικού όγκου 15 Gbit. Ο Göktürk-2 πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες την περίφημη ΜΙΤ και πρόσφατα δοκιμάστηκε για την απόδοση του στην Γαλλία. Το συμβόλαιο για την ανάπτυξη και κατασκευή του δορυφόρου υπογράφηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν στις 13 Απριλίου του 2007 και το πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή την 1 Μαΐου του 2007. Ο κατασκοπευτικός δορυφόρος Göktürk-2 θα τεθεί σε τροχιά 700 χλμ από την επιφάνεια της Γής, η κάθε περιστροφή του θα διαρκεί 98 λεπτά, ο χρόνος μετάδοσης δεδομένων στο σταθμό ελέγχου στην Γής θα διαρκεί 40 λεπτά την κάθε ημέρα, το δε βάρος του δορυφόρου είναι 409 κιλά.

Ο δορυφόρος και τα επιμέρους υποσυστήματα του κατασκευάζονται εν μέρει από την κρατική εταιρεία ΤΑΙ ενώ το ηλεκτροπτικό σύστημα αγοράστηκε το εξωτερικό. Τα περισσότερα από τα υποσυστήματα του δορυφόρου είναι CΟTS ορισμένα έχουν αναπτυχτεί από τουρκικές εταιρείες όμως το βασικότερο πλεονέκτημα των Τούρκων είναι η εμπειρία που απέκτησαν στην ολοκλήρωση των επιμέρους συστημάτων πάνω σε μία πλατφόρμα και η συνολική εμπειρία από την πραγματοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Η διακριτική ικανότητα του Göktürk-2 δεν είναι ικανοποιητική για στρατιωτική χρήση μόλις 2,5 μέτρα με αμφίβολη ποιότητα. Η απόκτηση ενός τέτοιου συστήματος το οποίο θα είναι σε αποκλειστική χρήση από την Τουρκία δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Αν Μεσόγειο. Αν και η Ελλάδα διαθέτει πρόσβαση στις υπηρεσίες ενός σαφώς καλύτερου δορυφόρου του Helios IIB ο συγκεκριμένος δορυφόρος αποτελεί το προϊόν της συνεργασίας της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, με την Γαλλία να κατέχει την τεχνολογία για την κατασκευή του Helios 2B και τη αρμοδιότητα για την διαχείριση του δορυφόρου.

Από τον Helios 2B η Ελλάδα μπορεί να λάβει σαφώς ανώτερης ποιότητας πληροφορίες χωρίς όμως να έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή πάρα μόνο κατόπιν προγραμματισμού πάντα σε σχέση με την διαθεσιμότητα του δορυφόρου.

Από την άλλη πλευρά οι Τούρκοι μπορούν να έχουν αποκλειστική χρήση του δορυφόρου τους κάθε στιγμή που αυτοί το επιθυμούν, ενώ το 2013 πρόκειται να εκτοξευτεί ο δεύτερος κατασκοπευτικός δορυφόρος της Τουρκίας ο Göktürk-1 ο οποίος κατασκευάζεται από την Telespazio με αισθητήρα κατά πάσα πιθανότητα ιταλικής κατασκευής ο οποίος έχει θεωρητική διακριτικότητα 0,8 μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: