Μια γραμματοσειρά που απαντά στο πρόβλημα της δυσλεξίας - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Παρασκευή, Οκτωβρίου 12, 2012

Μια γραμματοσειρά που απαντά στο πρόβλημα της δυσλεξίας



H OpenDyslexic είναι μια νέα open source γραμματοσειρά που δημιουργήθηκε για να βελτιώσει την αναγνωσιμότητα για άτομα με δυσλεξία. Η οικογένεια των γραμμάτων περιλαμβάνει τέσσερα βάρη, ενώ ενημερώνεται συνεχώς και βελτιώνεται με βάση τα στοιχεία που παρέχουν οι ίδιοι οι χρήστες με πρόβλημα δυσλεξίας.

Η OpenDyslexic προσπαθεί να βοηθήσει απαντώντας σε ορισμένα από τα προβλήματα που δημιουργεί κατά την ανάγνωση ο εγκέφαλος ενός δυσλεκτικού αναγνώστη. Οι χαρακτήρες, για παράδειγμα, έχουν “παχύτερο” κάτω μέρος ώστε να προστίθεται ένα είδος “βαρύτητας” σε κάθε γράμμα, με αποτέλεσμα να αποτρέπουν από το μυαλό από το να το περιστρέφει κάνοντάς το να μοιάζει με άλλα γράμματα. Το συνεπές πάχος στο κάτω μέρος ενός γράμματος επίσης βοηθά στην ενίσχυση της οπτικής γραμμής του κειμένου.

Εμπνευστής του συγκεκριμένου έργου, είναι ο Αμερικανός σχεδιαστής εφαρμογών Abelardo Gonzalez. Η ιδέα του να σχεδιάσει μια οικογένεια γραμμάτων για δυσλεκτικούς αναγνώστες δεν είναι πρωτότυπη. Άλλωστε, έχουμε μέσα από αυτή τη σελίδα, παρουσιάσει παρόμοιες προσπάθειες και στο παρελθόν.
Το καινούριο όμως της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι ότι πρόκειται για μια οικογένεια γραμμάτων που διατίθεται δωρεάν και επιπλέον, έχει δημιουργηθεί, έχοντας κατά νου εφαρμογές για οθόνες (ιστοσελίδες, εφαρμογές για κινητές συσκευές, κ.λπ.). Ήδη έχει βρει το δρόμο της στη δημοφιλή εφαρμογή Instapaper, έχει καταφορτωθεί πολλές χιλιάδες φορές, και μέσα από τις παρατηρήσεις που αφήνουν οι χρήστες στο σχεδιαστή, βρίσκεται σε μία διαδικασία συνεχούς βελτίωσης.

Την OpenDyslexic μπορείτε να βρείτε εδώ
πηγη: http://www.designmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: